Birleşmiş Milletler, Yemen'in Kızıldeniz kıyılarında demirleyen ve çürüyen insani ve çevresel bir felaketle tehdit eden, süper tanker FSO Safer'den 1 milyon varilden fazla petrolü çıkarmak için zorlu bir operasyon başlattı.

BM Kalkınma Programı (UNDP) ile sözleşmeli olan kurtarma destek gemisi Ndeavor, Salı günü (dün) tesise ulaştı.

Ndeavor'un uzman ekibi, Safer'ı inceleyecek ve petrolü teslim almak üzere Cibuti'de bekleyen yedek tanker Nautica'ya transferini güvenli hale getirmek için gerekli tüm çalışmaları yapacak.

Denizdeki operasyon, BM'nin Yemen Mukim ve İnsani Yardım Koordinatörü David Gressly liderliğindeki yaklaşık iki yıllık siyasi zemin çalışması, kaynak yaratma ve proje geliştirme çalışmalarının ardından başladı.

BM, yedek gemiyi güvenli bir şekilde bir katener ankraj ayağı bağlama şamandırasına bağlamak ve Safer'ı yeşil bir geri dönüşüm sahasına çekmek için hala yaklaşık 29 milyon dolar gerektiğini bildirdi.

Üye devletler, özel şirketler ve halk, Exxon Valdez felaketinden dört kat daha kötü olma potansiyeline sahip Kızıldeniz sızıntısını durdurmak için şimdiden 114 milyon dolar katkıda bulundu. 

Editör: Nermin İstikbal