Üst düzey bir GKRY hükümet yetkilisi,  AB yaptırımları nedeniyle Rusya ile yapılan deniz ticareti kaybının üstesinden gelindiğini ve Japonya'da ve Asya'nın başka yerlerinde genişleme peşinde olduklarını söyledi.
GKRY, 27 üyeli AB'deki en büyük denizcilik filolarına sahip olan ve büyük gemi yönetim merkezlerine ev sahipliği yapan Yunanistan ve Malta ile birlikte, Rusya'ya getirilen nakliye kısıtlamalarının kapsamını sınırlamak isteyen blokta yer alıyor. 
GKRY Denizcilik Bakan Yardımcısı Vassilios Demetriades Reuters'e verdiği demeçte, "Raporların aksine, GKRY Gemileri Sicili, Rus çıkarlarına sahip veya Rusya ile bağlantılı gemilere bağlı değil" dedi.
“Stratejimiz hiçbir ulusa bağımlı olmamaktır. Avrupa'da farklı segmentlerden iş çeken çok boyutlu nakliye müşterilerimiz var ve Avrupa, Japonya ve daha geniş Asya'da genişlemek istiyoruz."
Demetriades, GKRY'nin Rus devleti tarafından işletilen nakliye grubu Sovcomflot'tan kayıtlı bazı gemilere sahip olduğunu söyledi. "Kayıtlı toplam 1.100 gemiden az sayıda Kıbrıs gemisine Rusya'nın bir "bağlantısı" var."
Armatörler tarafından yapılan başvuruların ardından “bir takım gemilerin GKRY Gemi Sicilinden silindiğini veya silinme sürecinde olduğunu” sözlerine ekledi.
"Bu gemiler Rus çıkarlarıyla bağlantılı veya Rusya'dan yönetiliyor gibi görünüyor" dedi.
“Şimdiye kadar kayıplar yönetilebilir ve GKRY siciline zararlı değil. Ancak, geminin bayrağının seçiminin gemi sahiplerinin ayrıcalığı olduğunu vurgulamamız gerekiyor.”
Veri sağlayıcı Lloyd's List Intelligence tarafından yapılan analize göre, Sovcomflot'a bağlı 15 gemi halaGKRY'de işaretli durumdaydı.
AB ve Birleşik Krallık yaptırımlarının yanı sıra ABD'de sermaye artırımı kısıtlamalarına maruz kalan Sovcomflot, yorum talebine yanıt vermedi.
Demetriades, "Sovcomflot ile ilgili olarak, şirketin GKRY'den faaliyet göstermelerinin çok zor olması ve ofislerinin artık kapalı olması nedeniyle şirketin şimdiden başka planlar yaptığı kaydedildi." Dedi.

Editör: CAHİT İSTİKBAL