Hem Kuzey Avrupa'nın belli başlı limanları arasında bir yeşil koridorlar oluşturmak, hem de bu koridorları önemli küresel rotalar üzerinde bağlantılar  için kullanma çabaları devam ediyor.

Bu yılın başlarında, Mærsk Mc-Kinney Møller Sıfır Karbon Denizcilik Merkezi ile birlikte çalışan, limanlara liderlik eden  bölgesel bir girişim olduğu açıklandı... İsveç'teki Göteborg limanı, yakın zamanda projenin misyon elçisi oldu ve bu hafta iki yeşil koridor için anlaşmalar yapıldığını açıkladı.

Çevresel girişimleri bağımsız olarak sürdürdüğü bilinen Göteborg, gelişen bölgesel çabalarda bir merkez olmayı hedefliyor. 

Göteborg Liman İdaresi CEO'su Elvir Dzanic, “Yıllardır dünyanın en sürdürülebilir limanlarından biri olarak, deneyimlerimizi paylaşmak ve yaymaktan, ileriye doğru adımlar atmaktan ve diğer dünya limanlarıyla güçlerimizi birleştirmekten mutluluk duyuyoruz. COP26'dan Clydebank Deklarasyonu'nun yeşil koridorlar aracılığıyla taahhütlerini yerine getirerek, deniz taşımacılığının karbondan arındırılmasına yönelik daha belirgin bir yol sunabiliriz.”dedi.

Göteborg Limanı, 2015 yılından bu yana RoPax feribotları için daha küçük ölçekte metanol ikmalini kolaylaştırdığını ve yılın başlarında daha büyük ölçekte gemiden gemiye yakıt ikmali için genel metanol işletim yönetmeliklerini yayınladığını belirtiyor. Göteborg Limanı ayrıca limandaki birden fazla terminalde kıyıda güç kaynağı sağlıyor.

Rotterdam ile imzalanan anlaşma kapsamında limanlar, yeni alternatif yakıtların kullanımını teşvik etmek için ortak bir işbirliği çerçevesi oluşturacak. Taraflar ayrıca Göteborg ve Rotterdam arasındaki Yeşil Koridoru daha geniş bir derin deniz koridorları ağına bağlamayı da planlıyorlar. Örneğin Rotterdam, Singapur Denizcilik ve Liman Otoritesi ile büyük bir nakliye rotasında ilk uzun mesafeli yeşil koridorlardan biri için anlaşma imzaladı. Rotterdam Limanı ayrıca Mayıs 2021'de dünyanın ilk mavnadan gemiye metanol yakıt ikmali operasyonunu başlattı.

Dzanic, “Kuzey Denizi Limanı'ndaki Göteborg ve Ghent arasındaki trafik, 90'ların başından beri İskandinavya'nın Orta Avrupa ile ticaretinin merkezinde yer aldı” dedi ve ekledi; “Artık önemli ölçüde azaltılmış bir iklim ayak izi alacak büyük hacimli mallar olduğu için önemi artmaya devam ediyor. "

Kuzey Denizi Limanı ile yapılan anlaşma kapsamında, alternatif yakıt kullanımına yönelik liman yetkililerinin bir araya gelmesiyle İsveç-Belçika arasındaki güzergah yeşil bir koridor haline gelecek.  Planın, 2025 yılına kadar açık deniz gemileri için yeşil koridoru başlatmak olduğu bildirildi.
 

Editör: Nermin İstikbal