'işimi kaybetmek istemiyorum' eylemi

Türkiye Liman Dok ve Gemi Sanayisi İşçileri Sendikası (Dok Gemi-İş) ile bu sendikaya destek veren bazı sendikaların üyeleri, gemi iş kolundaki işsizlik, istihdam daralması ve tersanelerindeki iş kazalarını protesto etti.

Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki Sedef Tersanesi önünde toplanan ve ellerinde ''Kriz sebebiyle işten çıkarılmak istemiyoruz'' yazılı pankart bulunan grup adına bir basın açıklaması yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, yaşanan ekonomik krizin sadece Türkiye'yi değil, dünyayı sarsan bir kriz olduğunu ifade etti.

Büyükkucak, ''Bugün sizler burada, 'kriz sebebiyle işten çıkartılmak istemiyoruz' diyorsunuz. Haklısınız. Fazla bir şey istemiyorsunuz. Yetkililere, 'bizim işimize sahip çıkın' diyorsunuz. Kriz nedeniyle 12 bin kişi işsiz kalmış. İster sendikalı ister sendikasız olsun bir tek tersane işçisinin işini kaybetmesini istemiyoruz'' dedi.

Dok Gemi-İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu da, Türkiye'nin dünya gemi inşa sektöründe gelmiş olduğu noktanın herkesin göğsünü kabarttığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Dünyada ve Türkiye'de yaşanan global ekonomik kriz, sektörümüzü çok fena vurmuştur. Gemi navlun ücretlerinin çok büyük düşüşü, gemi taşımacılığını bıçak gibi kesmiştir. Bu ise gemi inşa tersanelerimizi büyük sıkıntıya sokmuştur. Birçok tersanemizde gemi siparişleri iptal edilmiş, bazı tersanelerde inşasına başlanan gemilerde çalışmalar durdurulmuş. Bazı tersanelerde de suya iner hale getirilen gemilerle ilgili daha sonra hiçbir işlem yapılmamıştır. Hatta havuzlarımızda da gemi tamir bakım işleri tamamen durma noktasına gelmiştir.

Bu gidişata önlem alınmazsa, tersanelerimiz tamamen kapanacaktır. On binlerce kişi işsiz kalacaktır. Gemi inşa sektörüne destek sağlansın. Sektörümüzün önü açılsın. Tersanelerimiz kapanmasın, işimizden olmayalım.''

Nalbantoğlu, bütün bunlar yaşanırken, tersanelerde meydana gelen ölümcül iş kazalarının da devam ettiğini belirterek, ''İş kazaları olmasın, ocaklar sönmesin, çocuklar yetim kalmasın. Önlem alınsın'' diye konuştu.

''İşsiz kalmak istemiyoruz'', ''Tersaneler kapanmasın'', ''Yaşasın işçilerin birliği'' şeklinde sloganlar atan grup, daha sonra dağıldı.

 

Editör: TE Bilişim