Tanker izleme firması Vortexa'ya göre, Rusya'nın petrol ihracatı Aralık ayında Batı'nın katı yeni kısıtlamaları nedeniyle düşerken, İran yaptırım uygulanan ham petrolünü rekor bir hızla piyasaya sürdü.

Her iki ülke de aynı pazar için rekabet ediyor: son derece indirimli ham petrol isteyen ve ABD/AB yaptırımlarının risklerinden etkilenmeyen küçük bir müşteri grubu. 

Çinli alıcılar, özellikle Shandong Eyaletindeki bağımsız rafineriler bu listenin başında yer alıyor. Çin'in kompakt rafinerileri, Çin'deki düşük enerji talebi ve ham petrol ile rafine ürünler arasındaki fiyat farkının daralması nedeniyle, Rus Uralları ve İran gibi itibar riski indirimli sınıfları satın almaya yöneldi.

Bu rafineriler, Kasım ve Aralık aylarında İran ham petrolünü büyük ölçüde satın alarak Rus petrol ithalatını azalttı.

Vortexa Cuma günü yayınladığı bir araştırma notunda, "Aralık ayında, İran'dan Çin'e ham petrol akışı,  yıllık %130'dan fazla artışla günde 1,2 milyon varil hızla ulaştı" dedi.

İran'ın petrol ihracatı günde 1,4 milyon varile ulaştı.  Bu, toplamda 2018'de ABD tarafından uygulanan yaptırımların başlamasından bu yana yeni bir rekor. 

Ancak Vortexa, İran için ihracat patlamasının uzun sürmeyebileceği konusunda uyarıyor: Rusya, Urallar ham petrol sınıfı için Avrupa pazarına erişimini kaybetti ve yeni bir Urallar kargo dalgasının, daha da derin indirimlerle Çinli alıcıların ilgisini çekmeyi başarabileceği iddia ediliyor.

Editör: Nermin İstikbal