Uluslararası Deniz Satın Alma Derneği (IMPA) çatısı altında başlatılan bir girişim olan IMPA SAVE'e göre; küresel filonun denizde yıllık plastik içme suyu şişeleri tüketimi, her yıl aya 1,5 m genişliğinde bir köprü inşa edebilir.

IMPA SAVE, Haziran 2020'de, BM 2030 gündemini destekleyen eylemlerde bulunmak üzere denizcilik endüstrisinin üyelerini bir araya getirmek için kuruldu.

Başkanlığını Stena's Northern Marine Group'ta iş geliştirme başkanı Mikael Karlsson yaptığı Uluslararası Deniz Satın Alma Derneğinin ilk hedefi, sürdürülebilirlik girişimlerini desteklemek ve dünya filosundan plastik içme suyu şişelerini toplu olarak azaltmak...

Armatörler, gemi yöneticileri ve kıyı tedarikçileri IMPA SAVE'e katılarak, operasyonlarında tek kullanımlık plastik su şişelerini önemli ölçüde azaltmayı veya kaldırmayı taahhüt ediyor.

Endüstri 1 milyar litre su satın alıyor ve her yıl yalnızca su şişelerinden tahmini 40 ton plastik atık üretiyor. Karlsson, "Bugün 40'tan fazla mal sahibi ve yönetici taahhütte bulundu ve plastiğe alternatif çözümler bulmak için ellerinden gelenin en iyisini yapan 30'dan fazla tedarikçi IMPA SAVE tedarikçileri taahhüdünde bulundu" diyor.

Aynı zamanda IMPA'nın özel sürdürülebilirlik elçisi olan Karlsson, teknede bir su arıtma sistemine sahip olmanın 2025'ten önce plastik içme suyu şişelerini ortadan kaldırmanın hızlı ve kolay bir yolu olduğuna inanıyor.

Editör: Nermin İstikbal