Türkiye'nin Uluslararası Havacılık Teşkilatı Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, Dışişleri ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları tarafından bu görev için aday gösterilmişti. Suat Hayri Aka, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreterliği için Gösterilen ilk Türk aday oldu.

Genel Sekreter Kitack Lim'in halefi adaylar ; Bangladeş'ten Moin Uddin Ahmed, Türkiye'den Suat Hayri Aka, Panama'dan Arsenio Antonio Dominguez Velasco, Dominika'dan Cleopatra Doumbia-Henry, Kenya'dan Nancy Karigithu, Finlandiya'dan Minna Kivimäki ve Çin'den Zhang Xiaojie  arasından seçildi.

Panama'nın Uluslararası Denizcilik Örgütü delegesi ve IMO'nun Deniz Çevresini Koruma Bölümü'nün şu anki başkanı Arsenio Antonio Dominguez Velasco, örgütün bir sonraki Genel Sekreteri olmak için yarışan yedi aday arasından galip çıktı.

Suat Hayri Aka'nın, Panama adayı Arsenio Antonio Dominguez Velasco ve Finlandiya adayı Minna Kivimäki ile yarıştığı bir sonraki turda ise Arsenio Antonio Dominguez Velasco 21 oy alarak IMO’nun yeni Genel Sekreteri oldu. 

IMO Konseyi, Panama Cumhuriyeti'nden Sn. Arsenio Antonio Dominguez Velasco'yu Meclis'in onayına bağlı olarak 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren ilk 4 yıllık bir dönem için bir sonraki Genel Sekreter olarak atadı.

Arsenio Domínguez, "Birleşik ve daha iyi bir gelecek için liderliği ele almak" temasını kullanarak Aralık 2022'de liderlik pozisyonu kampanyasını başlattı. "Önce insanları ve gezegeni koyarak" IMO'ya hizmet etmeyi hedeflediğini söyledi.

IMO Konseyi'nin kararı, 2023'ün sonlarında IMO Meclisi'nin 33. oturumuna sunulacak. Meclis, 1 Ocak 2024'te Dominguez'in dört yıllık bir dönem için liderlik pozisyonunu üstleneceği atamayı onaylamaya davet edilecek.

Editör: Nermin İstikbal