Denizcilik sektörü, Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı’nda sürdürülebilir deniz taşımacılığı, iklim değişikliğiyle mücadele ve okyanusların korunması hedefleri doğrultusunda yeni küresel iş birliği fırsatlarının merkezinde yer aldı. IMO ve UNESCO, ticari gemilerin veri sağlayıcı platformlara dönüştürülmesi için sektörün desteğini bekliyor.
Bu hafta Fransa’nın Nice kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı, dünya genelinden devlet ve hükümet başkanları, uluslararası kuruluşlar ve denizcilik sektörü temsilcilerini bir araya getirdi.
Konferansta sürdürülebilir deniz taşımacılığı ve iklim değişikliğiyle mücadele için denizcilik sektörünün üstleneceği rol ön plana çıktı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Küresel Okyanus Gözlem Sistemi (GOOS)çerçevesinde 2035 yılına kadar 10 bin ticari gemiyi bilimsel ölçüm altyapısıyla donatmayı hedeflediğini duyurdu. Bugüne kadar 2 binden fazla gemiye ilgili ekipmanlar yerleştirilmiş durumda. Bu gemilerden alınacak meteorolojik ve oşinografik veriler, iklim modellemeleri, aşırı hava olaylarının tahmini ve denizcilik güvenliği açısından önemli katkılar sağlayacak.
UNESCO yetkilileri, "Okyanusu anlamak için sürekli gözlem yapmak şart" derken, projenin, denizcilik sektörünün iklim değişikliğine karşı küresel mücadelede oynayabileceği aktif rolü gözler önüne serdiğini belirtti.
Konferans kapsamında konuşan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, hükümetlere ve denizcilik sektörüne açık çağrıda bulundu:
"Hepimizin, bağlı olduğumuz bu değerli deniz ortamını ve kaynaklarını koruma sorumluluğu var. Hükümetler, sanayi, sivil toplum... Bu bizim okyanusumuz, bizim sorumluluğumuz ve aynı zamanda fırsatımızdır."
BM Okyanus Konferansı, Fransa ve Kosta Rika’nın ortak ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor ve etkinliğe 50’den fazla devlet ve hükümet başkanı ile birlikte uluslararası kuruluşlar, sektör temsilcileri ve bilim insanları katılıyor.
Konferansa paralel olarak düzenlenen Monako’daki mavi ekonomi ve finans forumunun kapanışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise denizcilik ve mavi ekonomi fırsatlarına dikkat çekti:
"Bilim açık ve veriler net: sürdürülebilir balıkçılık mümkündür, sürdürülebilir deniz taşımacılığı mümkündür, sürdürülebilir turizm mümkündür."
Konferans boyunca yapılan oturumlarda denizcilik ve gemi işletmeciliği sektörünün bu küresel girişimlerin ana aktörlerinden biri olması gerektiği vurgulanırken, IMO ve UNESCO’nun özel sektörle iş birliğini artırmaya yönelik yeni mekanizmalar üzerinde çalıştığı bildirildi.
Özellikle ticaret filolarının mobil veri platformlarına dönüştürülmesi, gemilerin seyrüsefer sırasında iklim ve deniz verisi toplayarak bilimsel çalışmalara doğrudan katkı sunmasının yolu açılmış olacak.
IMO Genel Sekreteri Dominguez, "sektörün bu yöndeki gönüllü katkılarının önümüzdeki dönemde kritik öneme sahip olacağını" belirtti.
Sonuç olarak, sektör profesyonellerine verilen mesaj net: iklim değişikliğiyle mücadele ve okyanus sağlığının korunması yolunda ticari deniz taşımacılığı önemli bir stratejik aktör olarak konumlanıyor.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: