Ukraynalı denizcilerin sertifika süreleri IMO tarafından uzatıldı ve Ukrayna denizcilik otoriteleri tarafından Ukraynalı denizcilerin ülkeden çıkabilmeleri için çalışmalar hızla başlatıldı.

Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlatmış olduğu işgal ile beraber Ukraynalı ve Rus denizcilerin durumu kritik bir hal aldığını belirten DESE Crew Management firması genel müdürü Çağatay İşbilen ; ‘’Malesef ki 3 Mart 2020’de devlet organlarında başlayan sistemsizlik ile beraber Ukraynalı denizcilerin gemi adamı cüzdanlarını ve STCW sertifikalarını yenilemesi imkansız bir hal aldı bu bağlamda Ukrayna Deniz ve Nehir Taşımacılığı Bakanlığı talebi ve IMO onayıyla , Ukraynalı denizcilerin gemi adamı cüzdanı ve STCW sertifikaları önce Aralık 2021 , ardından Aralık 2022’ye uzatılmıştı. Bugünler de ise aynı durum ülkedeki işgalden ötürü STCW sertifikaları için 30 Haziran 2023’e uzatma , gemi adamı cüzdanları için ise 31 Aralık 2023’e kadar uzatma alınması ile sonuçlandı.

Bu uzatma şuanda karada bulunan denizciler için 1 Ocak 2021 tarihinden sonra sertifika ve yeterlilik süreleri biten denizcileri kapsamakla beraber , gemi adamı sağlık raporları bu uzatmanın dışında tutuldu. Sağlık raporunun gemi üzerinde bitmesi durumunda en yakın limanda onaylı bir hastane tarafından yenilenmesi gerekiyor. Rus denizcilerimiz içinse durum daha kritik bir hal alırken gemilerinin personel işletmesini yaptığımız birçok büyük müşterimiz , Rus banka hesaplarına dolar göndermedeki sıkıntılar , Karadeniz ve Avrupa’daki birçok limanda Rus personele karşı getirilen yaptırımlar neticesinde gemi üzerindeki Rus personellerin kontratlarını feshetti. Rusya ve Ukrayna’nın dünyadaki denizci açığının büyük bir bölümünü kapatan iki ülke olarak bu durumu yaşaması , şuan içinde bulunduğumuz gemi personelini krizinin tek nedeni olarak gösterilebilir fakat bugünlerde Ukrayna sınır servisi , şirketimiz DESE Crew Management gibi ulusal ve uluslararası lisanslı crewing acentaların denizcilerin ülkeden çıkışı için hazırlamış oldukları garanti mektuplarını kabul ederek Ukrayna’daki denizcilerin ülkeden çıkabilmesi için gerekli sistematik çalışmayı başlatmışlardır. Şuan daha yolun başındayız , Ukrayna ordusunun çağrı listelerinde ismi olmayan denizcilerimizi kolaylıkla ülkeden çıkarıp gemilerimizde istihdam edebiliyoruz fakat diğer grup için henüz somut bir çözüm bulunmamaktadır.’’ Diye konuştu.

Editör: Nermin İstikbal