Son birkaç yılda terk edilen mürettebat sayısında çarpıcı bir artışla karşı karşıya kalan Uluslararası Denizcilik Örgütü, kardeş BM grubu Uluslararası Çalışma Örgütü, birlikte çalışarak, bayrak devletlerinin yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için bir dizi yönergeyi kabul etti.

Kurumlar, Denizcilik Çalışma Sözleşmesi kapsamındaki mevcut kurallara rağmen, ILO'ya bildirilen mürettebatın terk edilmesindeki dramatik artışın altını çizdi.

ILO, terk raporlarının bu yılın Aralık ayı ortası itibariyle 114 vakayı aştığını söylüyor.

2019'a gelindiğinde ILO, vaka sayısının iki katına çıktığını ve 2020 ve 2021'deki pandemi sırasında tekrar iki kattan fazla arttığını söylüyor. Benzer şekilde, NGO RightShip'in 1 Haziran 2022 itibarıyla son 20 yılda dünya çapında terk edilmiş toplam denizci sayısı, 628 gemide 8.820 kişi olarak tahmin ediliyor.

ILO-IMO toplantısında, üzerinde anlaşmaya varılan yeni yönergeler, armatörün yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, bu sözleşmenin sonunda mürettebatın evlerine dönmesi için düzenleme ve ödeme de dahil olmak üzere, devletler tarafından uygulanacak ek prosedürleri belirliyor.ULA-ITF-photo.a9cd48

2021'de bir dökme yük gemisinde terk edilmiş mürettebat (ITF fotoğrafı)

Editör: Nermin İstikbal