ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB), yıl ortası raporunda, Gine Körfezi'ndeki "fidye için deniz haydutluğu"nun tekrar artışa geçmesi ile ​​ilgili harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Geçen yıl deniz haydutluğunda yaşanan gerilemenin ardından, ciddi olaylarda bir artış oldu. 2022'nin aynı döneminde 58 olay kaydedilirken, 2023'ün ilk yarısında altmış beş korsanlık ve silahlı soygun vakası IMB tarafından kaydedildi.

İlk yarıda bildirilen 65 vakadan 57'si gemiye binme, ikisi adam kaçırma ve iki vakada ise gemiye ateş açıldı.

IMB'ye göre yılın ilk yarısında 36 mürettebat rehin alındı, 14 kişi kaçırıldı, ikisi yaralandı ve biri saldırıya uğradı.Tüm adam kaçırma vakaları, deniz haydutluğu yaşanan sıcak nokta Gine Körfezi'nde meydana geldi. 

Batı Afrika açıklarında saldırılar ikinci çeyrekte hızlandı ve failler çoğunlukla demirlemiş gemileri hedef aldı.

 Kaçırma olayları ayrıca gemi ekipmanının çalınmasına ve kargoların kısmen çalınmasına neden oldu. 

Gine Körfezi korsanlığının yeniden canlanması, IMB'nin bölgede rekor düzeyde düşük korsanlık olduğunu fark etmesinden ve Nijerya'yı korsanlık sıcak noktaları listesinden çıkarmasından sadece bir yıl sonra geldi.

IMB Direktörü Michael Howlett yaptığı açıklamada, "Gine Körfezi bölgesel yetkililerine ve uluslararası topluma, bu suçları etkili bir şekilde ele alan ve denizcilik ve balıkçı topluluklarını koruyan uzun vadeli, sürdürülebilir çözümler oluşturmak için dikkatlerini bölgeye yeniden odaklamaya çağırıyoruz." dedi.

IMB ayrıca Singapur Boğazları'ndaki deniz suçlarında yüzde 25'lik bir artışla ilgili endişelere dikkat çekti ve komşu devletlerden uzun süredir devam eden sorunla mücadele etmek için gereken kaynakları ayırmalarını istedi. 

Singapur Boğazı'ndaki küçük bir gemide şüpheli soyguncular, 2023 (Singapore Information Fusion Centre)

Editör: Nermin İstikbal