İkinci el konteyner fiyatları serbest düşüşte

2022'nin satışlar açısından oldukça durgun geçen ikinci yarısının ardından, 2023'ün 17. günü, daha önce canlı olan sektör için fiyatlarda ciddi düşüşler kaydetti.

Buna örnekler vermek gerekirse; 2007, Brokers Southport Atlantic  yapımı, 2.553 teu G. Ace'in satışı değerlerdeki düşüşün iyi bir örneği olarak görülüyor. Çinli alıcılara 12 ay önce 46,5 milyon dolara ulaşan  STEver'den sonra  2023'te kardeş gemi G. Ace' 13,7 milyon dolara alıcı buldu

Benzer şekilde, son yıllarda sektörün en agresif alıcısı olan Mediterranean Shipping Co (MSC), 21 yaşındaki 2.478 teu Buxcontact için 9.75 milyon dolar ödeyerek karşılaştırmalı bir pazarlık yaptı. 12 ay önce, kardeş gemi 23 milyon dolara satılmıştı.

Bu şekilde düşüş yaşayan gemilere örnek olabilecek liste büyümeye devam ediyor.  Fiyatlandırma baskı altında...

Braemar'ın en son konteyner raporunda, önümüzdeki haftalarda yeni kriterlerin nereye indiğini görmenin ilginç olacağı şeklinde ifadelere yer verildi.

Boxship S&P hacimleri, Clarksons Research'ün 2022'de 1,6 milyon teu'dan 0,6 milyon teu satması ile 2021'de görülen rekordan geriye döndü.

Alphaliner'ın yakın tarihli bir raporunda, "Muazzam sipariş defterinin tetiklediği artan kapasite fazlası ve fahiş tonaj maliyeti nedeniyle  S&P fiyat beklentilerinin yakın zamanda iyileşmesi pek olası değil." deniyor.

Editör: Nermin İstikbal