Greenpeace, Shell'e ve şirketin Kuzey Denizi operasyonlarına katılmak üzere nakledilen bir FPSO birimini işgal etmeye devam etmek de dahil olmak üzere şirketin açık deniz petrol sondajına karşı protestolarını artırmaya devam ediyor.

Shell birimini taşıyan ve şu anda Kuzey Denizi'nde demirli  olan yük gemisine ek protestocular bindi.

Protestocular, Shell'in dünyadaki petrol ve gaz üretimini artırmayı bırakmasını ve vergi ödeyerek "iklim krizini körükleme" sorumluluğunu üstlenmesini talep ediyor. 

Protesto, 31 Ocak'ta Greenpeace aktivistlerinin küçük tekneler kullanarak FPSO'yu taşıyan 72.000 dwt'lik ağır kaldırma gemisi White Marlin'e binmesiyle Afrika kıyılarında başladı . Greenpeace, birimin Kuzey Denizi'ndeki Penguins sahasındaki sekiz yeni kuyunun kilidini açmak için kullanılacak önemli bir petrol ve gaz ekipmanı olacağını söyledi. 

Boskalis, gemiye çıktıktan sonra Denizcilik İdaresine durumu izlediklerini ve nasıl ilerleyecekleri konusunda Shell ile yakın temas halinde olduklarını söyledi. O zamandan beri White Marlin , 8 Şubat'ta varacağı varış noktası olan Norveç'in Havgesund kentini göstererek kuzeye doğru yelken açmaya devam etti. 

Shell, protestoya bir son vermek için Birleşik Krallık'taki Yüksek Mahkeme'ye gitmişti. 

Mahkemeden, FPSO'yu işgal eden dört aktivistin, güvenli bir şekilde karaya çıkmak için  White Marlin'in kaptanıyla bir plan üzerinde anlaşmaya çalışacaklarını şart koşan bir karar çıktı.

Greenpeace'e yardım eden iki gemi, İngiltere bandıralı Sea Beaver ve Greenpeace tarafından işletilen Hollanda bandıralı Arctic Sunrise , küçük tekneleriyle birlikte  White Marlin çevresindeki 500 metrelik yasak bölgenin dışında kalmaları emredildi .

Greenpeace,mahkeme emrine, halihazırda gemide bulunan dört eylemciye katılmak üzere tırmanan iki ek protestocuyla protestoyu tırmandırarak yanıt verdi. 

Fransa'dan Pascal Havez ve Almanya'dan Silja Zimmerman, White Marlin Manş Denizi'ndeyken Greenpeace Fransa'nın kiraladığı Merida trimaran ve iki küçük teknenin yardımıyla 6 Şubat'ta White Marlin'e tırmandı. 

Altı protestocu, “Sondajı Durdurun” yazılı pankartlarını sergileyerek FPSO'yu işgal etmeye devam ediyor. 

White Marlin'de altı aktivist, iletişim ekipmanlarına güç sağlamak için kullandıkları küçük bir rüzgar türbini kurdular. Siteden güncellemeler ve videolar gönderiyorlar.

Greenpeace, denizdeki protestolara ek olarak geçen hafta Shell'in Londra'daki genel merkezinde bir gösteri düzenledi. Başka bir protesto da Shell'in Filipinler'deki Bonifacio Global City genel merkezinde düzenlendi. Yıllar geçtikçe Shell, diğer platformlara binmekten şirketin Rotterdam'daki rafinerisindeki hareketleri engellemeye kadar değişen çabalarıyla Greenpeace'in sık sık hedefi oldu.
 

Editör: Nermin İstikbal