Küresel yolcu gemilerinin kazançlarındaki son düşüşe rağmen, devasa konteyner gemisi siparişleri herhangi bir gevşeme belirtisi göstermiyor. 

Maersk Broker'a göre Tayvanlı Evergreen, son birkaç yılda kazandığı milyarlarca doların bir kısmını harcayarak yirmi dört adet 16.000 teu metanol çift yakıtlı gemi için bir ihale açtı. 

Tersanelerin, her birimin muhtemelen 180 milyon dolara mal olacağını öne süren Danimarkalı komisyoncuya teklif vermek için 17 Mayıs'a kadar süreleri var. 

Maersk Broker, en son konteyner pazarı haftalık raporunda, "2026'da siparişlerin sınırlı mevcudiyeti göz önüne alındığında, bunların birkaç tersane arasında bölünmesi muhtemeldir ve ilk üç Kore tersanesi projenin öncüleri olarak kabul edilir." dedi.

Sözleşmelerin imzalanmasının ardından Evergreen, 3.000 teu'luk geniş bir gemi serisi için başka bir ihale açmayı planlıyor.

BIMCO'nun yeni verilerine göre, son 10 çeyrekte dünya çapında 8,61 milyon teu değerinde konteyner gemisi sözleşmesi yapıldı. Bu, önceki 30 çeyrekte yapılan sözleşme seviyesiyle eşleşiyor.

Sipariş defteri art arda 10 çeyrek boyunca artarak son dört çeyreğin her birinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı ve 7,54 milyon teu ile şu anda mevcut filonun %28,9'una eşit. Konteyner filosu, bugüne kıyasla %16 artışla kısa bir süre sonra ilk kez 30 milyon teu'yu aşacak.

Editör: Nermin İstikbal