Deniz taşımacılığına yönelik tüketici talebinde büyük düşüş  var

Lojistik yöneticileri CNBC'ye Eylül ve Ekim ayları için deniz taşımacılığı siparişlerinde %20'lik bir düşüş gördüklerini söylerken, deniz taşımacılığında önemli bir tüketici gerilemesi görülüyor. Talepteki düşüş, makine, konut, endüstriyel ve bazı giyim eşyaları da dahil olmak üzere birçok üründe kesintiye neden oluyor. Lojistik CEO'ları, CNBC'ye, bunun nedeninin, çok fazla envanterin ve tüketici talebindeki netlik eksikliğinin bir kombinasyonu olduğunu açıklıyor.

Deniz taşımacılığı trendi, lojistik sektörü yöneticilerinin son yorumlarını yansıtıyor. Georgia Liman İdaresi genel müdürü Griff Lynch, tarihi gemi aramalarını gördükten sonra bekleyen gemilerin sayısının önümüzdeki birkaç hafta içinde düşmesini beklediğini söyledi.

Giyim ve ayakkabıda yöneticiler, envanter sorunlarının daha yaygın hale gelmesine rağmen kesin bir eğilim olmadığını söylüyor. Nike'ın geçen hafta kazançlarında açıkladığı stok fazlası sorunları hisse senedine ağırlık verdi.

Birleşik Ulusal Tüketici Tedarikçileri CEO'su Brett Rose, “Tüketim daha da fiyat dışı hale geldikçe envanter seviyeleri yüksek” dedi. “Daha büyük markalar mevcut sezon ve trendler konusunda oldukça bilinçli. Bir Bloomingdale tüketicisi geçen sezonun ayakkabılarını veya çantalarını istemiyor. Bu ürünler, T.J. gibi perakendecilerin tüketicileri için çekici olacaktır. Maxx, Marshalls, Ross Mağazaları” dedi.

Seko Logistics, CNBC'ye akıllı koli dolapları, entegre sunucu rafları, ultrason makineleri ve perakende vitrinler gibi zamana duyarlı kargolar gibi pahalı ürünler için siparişlerin hala güçlü olduğunu söyledi.

DHL Ocean Freight, CNBC'ye şu anda siparişlerde %20'lik bir düşüş belirtisi görmediğini söyledi. Ancak Çin'in ulusal tatili olan Altın Hafta'ya hazırlıkta herhangi bir acele beklenmediğinden, talebin Ekim ayında yatay seyretmesini bekliyor. Bazı coğrafyalarda demiryolu ve liman işçileri arasında devam eden emek eylemi tehdidi, Avrupa'daki liman tıkanıklığı ve hava ile ilgili program aksaklıkları, muhtemelen daha fazla sefer iptaline ve liman ihmallerine yol açacak ve Asya Pasifik dışındaki oran düşüşlerinin bir kısmını kısmen dengeleyecektir.

Okyanus aşırı navlun fiyatları düşüyor, seferler iptal ediliyor

Fiyatlara bir taban koymak için, okyanus gemileri, fiyatlardaki düşüşü durduracağını umdukları siparişlerle gemi alanını eşleştirebilmek için taktiksel iptal seferleri denilen şeyi yapıyorlar. Müşterilere yönelik bir notta HSL Logistics, gemi kesintilerinin yaklaşık %50 oranında olduğunu ve gemi kapasitesindeki gerilemenin, Ocak ayı sonundaki Çin Yeni Yılı'ndan önce talepler toplanana kadar 2023'e kadar devam edebileceğini söyledi.
Kapasite kesintisinin navlun fiyat düşüşünü durdurması zaman alacak. Freightos'a göre, Asya-ABD Batı Kıyısı fiyatları (FBX01 Daily) %8 düşüşle 2.978$/Kırk Eşdeğer Birim'e (FEU) düştü. Bu oran geçen yılın aynı dönemine göre %82 daha düşük. Asya-ABD Doğu Kıyısı rotası (FBX03 Daily) için navlun fiyatları %5 düşüşle 6.952$/FEU'ya düştü ve geçen yıl bu haftaki oranlardan %63 daha düşük.

Daha yüksek ret yüzdesi daha sıkı kapasiteyi gösterir; yüzde ne kadar düşükse, kapasite o kadar gevşek gösterir. “Şu anda 2019 seviyelerinde izliyoruz ve bir yıl önce olduğumuz yerden %80 gerideyiz. Akaryakıt ek ücretleri hariç spot oranlara baktığımızda, şu anda geçen yıl bulunduğumuz seviyenin %31 altındayız” dedi.

MarineTraffic'e göre, CNBC Tedarik Zinciri Isı Haritası Doğu Sahili'ndeki gemi tıkanıklığının devam ettiğini ve Ian Kasırgası'nın etkisinin gemi tıkanıklığının giderilmesini geciktireceğini gösteriyor.

MarineTraffic'te tedarik zinciri toplu taşıma görünürlüğü lideri Alex Charvalias'a göre, 12-18 Eylül döneminde Savannah Limanı, Nisan 2022'den bu yana demirde bekleyen en yüksek haftalık ortalama gün sayısına ulaştı. "Ian Kasırgası nedeniyle, Savannah Limanı'nda 29 Eylül'den bu yana sıfır gemi çağrısı kaydedildi. Ian'ın bu yeni kesintisinin mevcut tıkanıklığı daha da artıracağına şüphe yok."

Kaynak: CNBC

Editör: Fulya Tekin