Deniz taşımacılığı, iki yıllık kükremenin ardından zayıflıyor

Lojistik verilerine göre, iki yıllık liman tıkanıklıkları ve konteyner kıtlığının ardından, Çin ihracatı Batı ekonomilerinden gelen talebin azalması ve daha yumuşak küresel ekonomik koşullar ışığında yavaş kaldığından, deniz taşımacılığına talep zayıflıyor..

İstatistiklere göre, CNBC raporlarına göre, pandeminin zirvesinde rekor fiyatlara yükselen konteyner navlun oranları hızla düşüyor ve Asya ile ABD arasındaki rotalardaki konteyner sevkiyatları da düşüş gösteriyor.

Lojistik platformu Container xChange CEO'su Christian Roeloffs yakın tarihli bir güncellemede, "Perakendeciler ve daha büyük alıcılar veya nakliyeciler, talep üzerine görünüm konusunda daha temkinli ve daha az sipariş veriyor" dedi.

'Öte yandan, gemi bekleme sürelerinin azalması, limanların daha az kapasiteyle çalışması ve konteyner dönüş sürelerinin azalmasıyla tıkanıklık hafifliyor, bu da nihayetinde pazardaki kapasiteyi serbest bırakıyor.'

Konteyner fiyatları için önemli bir kriter olan en son Drewry bileşik Dünya Konteyner Endeksi, 40 fitlik konteyner başına 3,689 ABD Dolarıdır. CNBC'nin bildirdiğine göre, Drewry yakın zamanda yaptığı bir güncellemede, bu oranın üst üste 32 hafta düştükten sonra geçen Eylül ayındaki aynı zamana göre yüzde 64 daha düşük olduğunu söyledi.

Drewry'ye göre, ana hatlardaki navlun oranları da düştü. Şanghay-Rotterdam ve Şanghay-New York gibi rotaların maliyetleri yüzde 13'e kadar düştü. Düşen navlun oranları, Nomura Bank'ın gözlemlediği konteyner sevkiyatlarında 'keskin bir düşüş' ile bağlantılı.

ABD merkezli Descartes Datamyne'den veri aktaran Nomura, Eylül ayında kauçuk ürünleri hariç tüm ürünler için Asya'dan ABD'ye yapılan konteyner sevkiyatlarının yıldan yıla düştüğünü söyledi.

Nomura analisti Masaharu Hirokane bir notta, "Konteyner sevkiyatlarındaki keskin düşüşün büyük ölçüde ABD'li perakendecilerin ekonomik yavaşlama riski nedeniyle siparişleri durdurmasını ve stoklarını azaltmasını yansıttığını varsayıyoruz" dedi ve bankanın henüz keskin bir işaret görmediğini de sözlerine ekledi. ABD perakende satışlarında düşüş.

Dünya çapında liman verimi de düştü. Drewry, son zamanlardaki karantinalardan sonra Şangay yeniden açıldığında, liman trafiği hacimlerinin arttığını ancak 'liman elleçleme seviyelerindeki daha geniş gerilemeyi' dengelemeye yeterli olmadığını söyledi.

Container xChange, Avrupa'da kayan konteyner fiyatlarının ve oranlarının azalan tüketici güvenini yansıttığını söyledi.

'Avrupa pazarı kendini 40 metrelik yüksek küp konteynerlerle dolu buluyor. Sonuç olarak, bölge bu kutuların fiyatlarında bir düşüş yaşıyor' dedi Container xChange.

Editör: Fulya Tekin