'SAVAŞ GEMİSİNİ MİLLİ İMKANLARLA TASARLAYAN 10 ÜLKE ARASINDA YER ALIYORUZ' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada savaş gemisini milli imkanlarla tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyoruz. Hem askeri hem de özel tersanelerimizde tasarlanan geliştirilen ve üretilen deniz platformlarımızla gerçekten gurur duyuyoruz. MİLGEM Projemiz kapsamında ürettiğimiz en ileri donanımlara sahip savaş gemileri, dünya çapında rekabet gücüne sahiptir. Bugüne kadar ada sınıfı 4 korvetimizi devreye aldık. Amfibi gemilerimiz Sancaktar ve Bayraktar, Deniz Kuvvetlerimizin hizmetinde görevlerine devam ediyorlar. Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi UFUK'u bu sene içinde hizmete soktuk. Yeni tip deniz altılarımızdan Hızır Reis'in havuza çekimi ve Selman Reis'in ilk kaynak törenini de sene içinde gerçekleştirdik. Ulak, Salvo, Sancar, Mir, Albatrosgibi projelerle, insansız deniz araçlarımızı donanmamıza kazandırma çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

'2023 SAVUNMA SANAYİMİZDE PEKÇOK İLKİ YAŞAYACAĞIMIZ BİR SENE OLACAK' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2023 savunma sanayimizde pek çok ilki yaşayacağımız bir sene olacak. Muharip insansız savaş uçağımız Kızılelma üretim hattına girdi. 2023'te ilk uçuşunu yapacak. Gelecek sene milli muharip uçağımızı hangardan çıkaracağız. Uzun menzilli hava savunma sistemlerimiz, siper, Bozdoğan ve Gökdoğan'ın ilk teslimatlarını 2023'te yapacağız. İnsansız kara ve deniz araçları, milli deniz altı, yapay zeka, robotik gibi çeşitli alanlarda başlattığımız projeleri de süratle neticelendireceğiz. Savunma sanayi alanında Türkiye'yi dünyanın süper liginde ilk sıralarına taşıyana kadar durmayacak, mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.  

'ORTAKLIĞIMIZI GELİŞTİRMEK KONUSUNDA GEREKLİ MÜŞTEREK İRADEYE SAHİBİZ' 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak bu sistemlerin birçoğunu kendimiz üretmek ve kullanmakla kalmıyor, Pakistan gibi dost ve kardeş ülkelerle de paylaşıyoruz. Kardeş Pakistan'ın savunma alt yapısının güçlendirilmesi için her türlü alt yapıyı veriyoruz. Bu anlayışla imzalarını 2018'de attığımız Pakistan MİLGEM korvet projesiyle savunma sanayi iş birliğimizde önemli bir merhaleyi geçmiş olduk. Pakistan Deniz Kuvvetleri için 4 adet MİLGEM sınıfı korvet inşa etmek üzere başlattığımız projede gemilerin yapım aşamaları, birer birer tamamlanıyor. Bu gemilerin ikisi ülkemizde, ikisi Pakistan'da inşa ediliyor. Korvetlerde kullanılacak ilave teknoloji ve teçhizatlar da yine Türk savunma sanayi ürünleri arasından seçiliyor. Dördüncü ve son gemimizi de Allah'ın izniyle Pakistanlı kardeşlerimize 2025'in şubat ayında teslim etmeyi planlıyoruz. Savunma sanayi alanındaki ortaklığımızı geliştirmek konusunda gerekli müşterek iradeye sahibiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: iha