Çinli yetkililer, kapsamlı denemelerden sonra dünyanın ilk otonom, elektrikli feeder konteyner gemisini ticari hizmete aldıklarını bildirdi. Geniş bir işbirliğiyle geliştirilen geminin, teknolojinin gelecekteki gelişimi ve kullanımı için önemli bilgiler sağlayacağı işaret diliyor.

117 metre uzunluğunda, 12 deniz mili hızda

Zhi Fei (Uçan Bilgelik) adlı gemi ilk düzenli seferine 22 Nisan'da başladı. Zhi Fei'nin yaklaşık 8.000 dwt ve 300 TEU kapasiteli olduğu bildiriliyor. Gemi 117 metre uzunluğunda ve 16 mtre genişliğinde. Tahrik sisteminin feeder tipi konteyner gemisine yaklaşık 12 deniz mili azami hız ve 8 deniz mili ortalama seyir hızı sağlayacak bir DC elektrik sistemi tarafından yapıldığı bildiriliyor. Zhi Fei, Qingdao Tersanesi tarafından inşa edildi.

Geminin tasarımı, Bestway tarafından Shanghai Jiahao Gemi Tasarım Enstitüsü ve Dalian Denizcilik Üniversitesi ile işbirliği içinde yürütüldü. İlk inşaat sözleşmesi 2019'un sonunda, Mayıs 2020'de başlayacak şekilde imzalanmıştı. Gemi, Haziran 2021'de ilk deniz denemeleri ile birlikte denize indirildi ve teknik değerlendirme Mart 2022'de tamamlandı. Gemi şu anda Shandong Eyaletindeki Qingdao Limanı ile Navigation Brilliance (BRINAV) tarafından yönetilen Dongjiakou arasında çalışıyor.

Üç farklı modda seyir yapabiliyor

Konteyner gemisi, insanlı seyir, uzaktan kumanda seyir ve insansız seyir olmak üzere üç farklı modda seyir yapabiliyor. Akıllı sistemler, bağımsız rota planlaması, akıllı çarpışmadan kaçınma ve uzaktan kumanda operasyonları sağlıyor. Gemide 5G, uydular ve diğer çoklu ağ sistemleri kullanılıyor.

Bu projeden ve geminin işletilmesinden elde edilen bilgiler, 500 ila 800 TEU arasında daha büyük kapasiteli benzer kendinden tahrikli konteyner gemileri inşa etme çabalarına katkıda bulunuyor.

Editör: TE Bilişim