Çin, Batı yasağı öncesinde Rus petrolü alımlarını durdurdu

Bloomberg'in haberine göre, Çin'in ham petrol alıcıları, daha iyi bir fiyat gösterip göstermediğini görmek için ABD öncülüğündeki petrol sınırının ayrıntılarını beklerken Rus petrolü alımlarını durdurdu.

Konu hakkında bilgisi olan tüccarlara göre, Aralık yüklemesi için Rus ESPO ham petrolünün birkaç kargosu satılmadı ve satıcılar ile Çinli alıcılar, kesin fiyat tavanı seviyesi hakkında daha fazla netlik elde edilmeden önce anlaşmaları kapatmakta tereddüt ediyor.

Fiyat limiti, 5 Aralık'ta Avrupa Birliği'nin Rus ham petrolüne yönelik yaptırımlarıyla birlikte uygulanacak ve tedbire uyanlar bloktan sigorta, bankacılık ve nakliye hizmetlerine erişim kazanacak.

Sınır, küresel bir arz şokunu önlemek için OPEC+ üreticisinden ham petrol akışını sürdürmek, ancak Ukrayna'da savaş yürütürken Kremlin'in gelirlerini kısmak için tasarlandı.

Ancak Rusya, üst sınırı uygulayan ülkelere satış yapmayacağını yineledi. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'a göre bunun yerine Moskova arzı "pazar odaklı ortaklara" yönlendirecek veya üretimi azaltacak.

ESPO, yüksek dizel verimi ve kısa nakliye mesafesi nedeniyle Çin'in bağımsız rafinerileri arasında popülerdir. Tüccarlar, birçok piyasa katılımcısının, seviyenin mevcut fiyatlardan çok farklı olmaması koşuluyla - resmi olarak desteklemeseler bile - fiyat tavanına atıfta bulunmaya açık göründüğünü söyledi.

Editör: Fulya Tekin