Cemre Tersanesi'nin Norveçli Torghatten Nord için inşa ettiği NB1091 Çift Uçlu Ro-Ro Yolcu ve Araç Feribotu törenle suya indirildi.

Yalova’da bulunan Cemre Tersanesi ve Norveçli yolcu taşıma şirketi Torghatten Nord için inşa ettiği NB1091 Çift Uçlu Ro-Ro Yolcu ve Araç Feribotu düzenlenen törenle suya indirildi. 2022’nin başında sözleşmesi imzalanan geminin tasarımı Norwegian Ship Design’a ait. NB1091 Norveç’in kuzey kısmındaki Bognes – Lødingen rotasının 1 saatlik transiti boyunca açık sularda Sıfır Emisyon Gemisi olarak çalışacak.

Gemi yüksek kapasiteli otomatik şarj bağlantıları aracılığıyla tüm gücü kıyıdaki şebekeden gelecek şekilde pilli elektrikle çalışacak. Kıyı gücünün mevcut olmaması durumunda biyodizel jeneratörler normal çalışma için yeterli gücü sağlayacak şekilde üretildi. 13-14 knot hızıyla da Norveç Bataryalı Feribotları’nın da en hızlısı olacak.

Çift uçlu feribot, tamamen bağımsız iki tahrik ve güç sistemi ile düzenlendi. Yangın ve su baskını durumunda, iki bağımsız güç ve tahrik sisteminden en az biri çalışır durumda kalacak şekilde kuruldu. 117 metre uzunluğunda, 399 yolcu kapasiteli gemi, DNV sınıfı kurallarına göre inşa edildi ve Norveç bayrağı taşıyor.

Torghatten Nord COO’su Eirik Olsen proje hakkındaki konuşmasında “Torghatten Nord AS, aynı feribot bağlantısını 10 yıl boyunca düşük emisyonlu LNG feribotlarıyla işlettikten sonra, Lødingen – Bognes bağlantısında çığır açan sıfır emisyonlu gemilerle bir sonraki ihale döneminin gururlu bir kazananıdır. Çözüm, geçiş süresine ve sıfır emisyonlu bataryalı feribotlarla çalıştırılan gemi boyutuna bağlı olarak bir değişimi temsil ediyor. Geleceğin teknolojisi konusunda yüksek yetkinliğe sahip bir tersane olarak CEMRE, bu geminin inşası için seçilen tersanedir” dedi.

Cemre Tersanesi İş Geliştirme Başkanı Burak Mursaloğlu ise “Bu çevre dostu ve yenilikçi projede Norwegian Ship Design ve Torghatten Nord ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu başarılı ortaklığın meyvesi olarak geminin sektörün prestijli gemileri arasında yerini alacağına inanıyoruz” dedi.

Cemre Tersanesinde NERTHUS FYNSHAV suyla buluştu Cemre Tersanesinde NERTHUS FYNSHAV suyla buluştu

5644ed8c03f954120d4fbe70a8c7a219

GEMİ TİPİYOLCU GEMİSİ

MÜŞTERİTORGHATTEN NORD AS

DİZAYNTNSDC

KLASDNV

UZUNLUK117,10 m

GENİŞLİK18,80 m

DRAFT (AZAMİ)5 m

YOLCU KAPASİTESİ399

ARAÇ KAPASİTESİ120 PBE / 12 VTE + abt. 46 PBE

Editör: Nermin İstikbal