Küçük bir deney yapmak ister misiniz? Akıllı telefonunuzun uygulama mağazasına gidin ve rastgele 3-5 arkadaşlık hizmeti bulun. Birçoğunun açıklamasının akıllı çift arama algoritmalarından, yapay zekadan ve benzerlerinden bahsedeceğine bahse girmeye hazırız. Bu tür açıklamalara bakılırsa, böyle bir uygulamayı indirmeye değer gibi görünebilir ve beş dakika içinde size hayatınızın aşkını bulacaktır. Peki bu neden olmuyor?

Modern arkadaşlık hizmetleri, Match.com'un kurulduğu 1995'ten beri mevcuttur. Şu anda dünyada bu tür 8.000'den fazla site vardır ancak hiçbirine %100 etkili diyemeyiz.

Modern arkadaşlık uygulamalarındaki sorunun ne olduğunu ve internette gelecek vaad eden bir tanışma şansınızı nasıl artıracağınıza bir bakalım.

Arkadaşlık uygulamalarının kullandığı eşleştirme yöntemleri

Genellikle arkadaşlık uygulama geliştiricileri, kullandıkları teknolojilerin tüm sırlarını ifşa etmezler. Ana amaç birilerinin fikirlerini kullanmasını engellemektir. Ama aslında çoğu site, çok da farklı olmayan oldukça benzer algoritmalar kullanır.

  • Doğal Dil İşleme

Öğrenmeniz gereken önemli bir düşünce, arkadaşlık uygulamalarının sizi düşündüğünüzden çok daha derinden incelemesidir. Sosyal ağ aracılığıyla bir hizmete kaydolduğunuzda veya bir hesabı bağladığınızda, algoritma arkadaş listenizi ve genel sayfalarınızı, sayfadaki gönderilerinizi vb. inceleyebilir. Tüm bunların hepsi ne tür insanlardan hoşlandığınızı daha iyi anlamak içindir.

Buna ek olarak, bazı uygulamaların algoritması uygulama içindeki mesajlaşmalarınızı etkin bir şekilde inceleyebilir. Tabii ki de bazı sırlarınızı öğrenmek için değil. Tercihlerinizi daha iyi anlamak ve doğal dilinizi değerlendirmek için her şey yapılır. Örneğin, diğer kullanıcılar mesajlarda size sık sık numaralarını veriyorsa bu, algoritma için olumlu bir sinyal görevi görür ve profilinize daha yüksek bir puan verir.

  • Derin Öğrenme ve Gale-Shapley algoritması

Bu algoritma David Gale ve Lloyd Shapley tarafından 1962 yılında geliştirilmiştir. Yazarlar, algoritmanın yardımıyla eşit sayıda erkek ve kadınla, istikrarlı ve mutlu bir evlilik için çift oluşturmanın mümkün olduğunu kanıtladı.

2012 yılında Gale-Shapley algoritması, arkadaşlık uygulamaları geliştiricileri arasında büyük ilgi uyandıran Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü. Arkadaşlık hizmeti Hinge özellikle öne çıkıyor ve açıkça Nobel Ödülü kazanan bir algoritmanın kullanımına odaklanıyor. Aslında, Hinge bu tür tek uygulamadan olmaktaktan uzaktır. Aynı algoritma Tinder ve OkCupid tarafından da kullanılmaktadır, sadece çok net bir şekilde reklamını yapmıyorlar.

2020'lerde nakliye masrafları kargo sahipleri için pahalı olacak 2020'lerde nakliye masrafları kargo sahipleri için pahalı olacak
  • Elo algoritması

Elo, belki de en yaygın arkadaşlık uygulaması algoritmasıdır. Elo başlangıçta satranç, beyzbol ve diğer spor oyunlarında skorları ve tahminleri değerlendirmek için kullanılan bir derecelendirme sistem algoritmasıydı. Daha sonra derecelendirme sistemi arkadaşlık sektörüne devredildi.

Burada her şey basit. Ne kadar sık seçilirseniz, Elo puanınız o kadar yüksek olur. Yani Tinder, Badoo veya benzeri uygulamalarda her kaydırdığınızda birinin puanını yükseltiyor veya düşürüyorsunuz. Ve aynı şekilde, biri sizin puanınızı yükseltiyor veya düşürüyor. Böylece sistem insanları her iki yöne de aynı puanla getiriyor. Her şey oldukça basit.

  • Yüz tanıma

Modern yüz tanıma algoritmaları neredeyse mükemmel hale geldi. Örneğin Facebook, düşük kalitede ve düşük ayrıntıyla bile fotoğraflardaki insanları nasıl tanıyacağını zaten biliyor.

Arkadaşlık uygulamaları da ayak uydurmaya çalışıyor ancak yüz tanımayı kendi yöntemleriyle kullanıyor. Örneğin, DatingAI uygulamasında en sevdiğiniz ünlüye en çok benzeyen kullanıcıları arayabilirsiniz. Ve DatingAI'in mükemmel olmasa da bu görevle oldukça iyi başa çıktığını belirtmekte fayda var.

  • Sıradan testler

Plenty of Fish ve eHarmony gibi bazı popüler arkadaşlık uygulamaları, kişiliğinizi olabildiğince ayrıntılı bir şekilde keşfetmek için klasik kişilik testleri kullanır, sonuçları diğer kullanıcıların verileriyle karşılaştırır ve sonunda en iyi eşleşmeleri bulur.

Kişilik testini geçmek zaman alır, ancak binlerce insan aşkları ile bu şekilde tanışma umuduyla buna yeterince dikkat etmeye hazırdır. Bazıları için bu gerçekten işe yarıyor.

Tüm bu algoritmalar neden çalışmıyor ve bu konuda ne yapmalı?

Yukarıdaki çift eşleştirme algoritmalarının tümü teoride iyidir. Ancak pratikte işler o kadar da basit değildir. Ve herhangi birinde ciddi dezavantajlar var:

  • Doğal dil işleme, özellikle bir kişi hakkında prensipte çok az veri varsa, her zaman doğru çalışmaz. Sonuç olarak — tamamen rastgele öneriler.
  • Derin öğrenme ve Gale-Shapley algoritması, yalnızca zamanınızın çok büyük bir kısmını çevrimiçi arkadaşlığa ayırırsanız çalışır. Ve bu herkes için uygun değildir.
  • Elo algoritması, Tinder ve benzerlerinin tüm kullanıcıları için zaten ağzını çizdi. Ayrıca, pratik olarak yeni katılımcılar için başarılı bir tanışma şansı vermez.
  • Yüz tanıma, benzer bir görünüm dışında hiçbir şey vermez. Sadece görünüşe güvenerek sevginizi aramak tamamen başarısız bir fikirdir.
  • Kişilik testleri zaman alıcıdır ve yalnızca tüm kullanıcılar dürüstçe yanıt verirse çalışır. Ve bu bildiğiniz gibi her zaman böyle değildir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, son zamanlarda on binlerce insan klasik arkadaşlık uygulamalarından hayal kırıklığına uğradı ve alternatifler arıyor. Ve öyle! Çoğu için ideal olan şey — sohbet ruleti. Bu, ana işlevi rastgele partnerleri video aracılığıyla bağlamak olan bir uygulama veya web sitesidir.

Görüntülü sohbet ruleti seçiminize bağlı olarak, temel bir arama ayarları listesine sahiptir: cinsiyet, yaş, coğrafi konum, ilgi alanları vb. Bu genellikle rahat edeceğiniz ilginç bir kişi bulmak için yeterlidir. Ve kiminle güçlü bir romantik ilişki kurabileceğinizi de.

Klasik arkadaşlık uygulamalarının yerini alacak bir görüntülü sohbet ruleti arıyorsanız Chatroulette, coomeet.com/tr/chatroulette ve Chatous'u önerebiliriz. Kendilerini kanıtlamışlardır, geniş ve çeşitli bir kitleye sahipler, fazla zamanınızı almadan ve gerçek aşkınızla tanışmak için çok gerçek fırsatlar sunacaklardır. İnanın, bazen istediğinizi elde etmek için tek yapmanız gereken yaklaşımınızı değiştirmektir.

Özetlemek gerekirse: akıllı çevrimiçi arkadaşlık her zaman en iyi seçim değildir

Bu kadar aktif bir şekilde reklamı yapılan algoritmaların neden geliştiricilerin kendilerinin söylediği kadar etkili olmadığını şimdi daha iyi anladığınıza inanıyoruz. Bazen bir ruh eşi bulmanın bu tür yöntemlerini tamamen terk etmek ve şansın iradesine güvenmek daha iyidir.

Belki de tipik arkadaşlık uygulamalarına en iyi alternatif görüntülü sohbet ruletidir. Bunu kullanmak çok zamanınızı almayacaktır, onlarca hesap kısımlarını doldurmanızı ya da 80-100 soruluk kişilik testini geçmenizi gerektirmeyecektir. Ve en önemlisi, sohbet ruleti mükemmel eşleşmeyi bulacağına söz vererek sizden para koparmaz. Deneyin, beğeneceksiniz!

Editör: Nermin İstikbal