AB, kapasite kısıtlamalarını ele almaya yardımcı olmak için üç yeni gemi geri dönüşüm şirketi ekledi ve üçünün de süresini uzatarak listesini genişletti.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesi'nin 11. baskısını kabul etti. Tanınmış tesislere tamamı Türkiye'de bulunan Anadolu Gemi Söküm, BMS Gemi Geri Dönüş ve Kılıçlar Geri Dönüşüm olmak üzere üç yeni tersane eklediler. 

6 Haziran 2023'te yetki süresi dolan İtalya'daki San Giorgio del Porto ve 23 Ağustos 2023 ile 7 Kasım 2023'te yetki süresi dolacak olan Danimarka'nın Modern American Recycling Services Europe ve Fayard adlı diğer üç tersanenin de lisansları yenilendi.

Analistler, 600 milyon tonun üzerinde ölü ağırlık kapasitesine sahip yaklaşık 15.000 geminin önümüzdeki on yıl içinde sökülmek üzere sırada olduğunu vurguluyor.

Komisyon, revize edilmiş listenin yayınlandığını duyururken, AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği'nin uygulanmasının bir parçası olarak, gerektiğinde habersiz denetimler de dahil olmak üzere, Avrupa Listesi'ndeki tersanelerin AB mevzuatında belirtilen koşullara uygunluğunun izlenmesini sürdürecek ve artıracaktır." şeklinde açıklama yaptı.

Armatörlerinin dünya filosunun yaklaşık yüzde 40'ına sahip olduğu Avrupa, üye devletlerin onaylı tersanelerin dışında sökülen bayraklı gemilerine yönelik baskıyı yoğunlaştırdı. Özellikle, geri dönüşümün AB'nin işçi sağlığını ve çevreyi korumaya yönelik standartlarını karşılamayan koşullar altında gerçekleştirildiği Güneydoğu Asya'daki tersaneleri hedefliyorlar.

STK Gemi Söküm Platformu'ndan alınan veriler, 2022'de toplam 443  deniz ticaret gemisinin ve yüzer açık deniz biriminin geri dönüşüme satıldığını gösteriyor. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan sahilleri, dünya çapında sökülen brüt tonajın yüzde 80'inden fazlasını oluşturuyor.

2022'de STK, Bangladeş'in Chattogram sahilinde gemilerin sökümünde en az 10 işçinin hayatını kaybettiğini ve 33 işçinin de ağır şekilde yaralandığını bildirdi. Hindistan'da Pakistan'da meydana gelen üç yaralanmayla birlikte üç ölüm daha belgelendi. Bazı kazaların, daha önce Berge Bulk, Sinokor ve Winson Oil gibi tanınmış denizcilik şirketlerine ait gemilerde meydana geldiğinin altını çiziliyor.

2018'de zorlu AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliklerinin yürürlüğe girmesi, güneydoğu Asya'da sökülen AB bayraklı gemilerin sayısının büyük ölçüde azaltılmasında etkili oldu. STK, Yunanistan'ın hala Asya kıyılarına ömrünü tamamlamış gemiler gönderen ana AB üyesi olduğunu bildirdi. 

Editör: Nermin İstikbal