Yunanistan, ABD’den tanesi 150 milyon avroya 4 adet Freedom Sınıfı Kıyı Muharebe Gemisi tedarik etmeyi planlıyor. Gemiler, ikinci el olarak tedarik edilecekler.

Yunan Donanması, ABD Donanması’ndan EDA (İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi) Programı kapsamında 4 adet Freedom Sınıfı Kıyı Muharebe Gemisi (LCS) tedarik etmeyi planlıyor. Gemilerin tedariki, 150 milyon avro birim maliyetle toplamda 600 milyon avroya mal olacak.

Öte yandan 600 milyon avroluk maliyet, gemilerin EDA Programı kapsamında yalnızca olduğu gibi tedarikini ve ‘operasyonel’ duruma getirilmesine yönelik lojistik ve mühendislik çalışmalarını kapsıyor. Gemilerin muharebe kabiliyetlerinin arttırılması veyahut modernizasyonu, 600 milyon avroluk bütçeye dahil değil.

Öte yandan olası LCS tedariki, Yunan Donanması’nın komuta kademesini ikiye bölmüş durumda. Bazı Yunan amiralleri tedariki savunurken, bir kısmı ise ‘her şeye bütçe bulan Yunan Savunma Bakanlığı’nın, ikinci el gemi tedarikine’ tepki gösteriyor. Yakın gelecekte Yunan Donanması komuta kademesinin, Freedom Sınıfı LCS’lerin tedariki için bir toplantı gerçekleştirmesi planlanıyor.

Freedom-Littoral-Combat-Ship-LCS-3

Freedom Sınıfı Kıyı Muharebe Gemileri

Freedom Sınıfı Kıyı Muharebe Gemileri, ABD Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan çok amaçlı, hafif ve esnek savaş gemileridir. Lockheed Martin tarafından üretilmiş olan bu gemiler, Littoral Combat Ship (LCS) programının bir parçası olarak geliştirilmiştir. Hızlı ve modüler yapısı sayesinde farklı misyonlara kolayca adapte olabilen gemiler, denizdeki çeşitli tehditlerle mücadele etmek için tasarlanmıştır.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

Editör: Nermin İstikbal