Yunanistan’da Girit ve Mora’da (Peloponisos) 2025 yılında sondaj yapmak için sismik araştırmaların başlamasına yönelik prosedürler hızla ilerliyor.

Kandiye (İraklio) İstasyonu tarafından yayınlanan NAVTEX, 8 Kasım 2022’den bir sonraki direktife kadar, İyonya Denizi, Batı Denizi ve Girit’in batı ve doğusundaki alanların, ekipman geliştirme ve sismik araştırmalar yapmak için Nanco Swift gemisine ayrılmasını öngörüyor.

Zaten Amerikan şirketi ExxonMobil ve EDEY (Yunan Hidrokarbon Yönetim Şirketi) sismik araştırmaların başlaması için operasyonel olarak hazır durumdaydı ve jeofizik araştırmalarda uzmanlaşmış Norveç’in PGS şirketi tarafından kiralanan geminin gelmesini bekliyordu.

Gemi, mekanik sistemlerinin testlerini tamamlayarak Girit Limanları’na demir attı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, araştırmaların başlayacağını dün duyurdu.

Sismik araştırmalar, Girit’in batı ve güney doğusundaki iki araziyi kapsayan 40 bin metrekarelik bir deniz alanında gerçekleştirilecek.

Her iki alanda da arama haklarının çoğu, Fransız TotalEnergies’in geri çekilmesinden sonra hakların yüzde 70’ini kontrol eden ExxonMobil’e, geri kalan yüzde 30’u ise Hellenic Energy’ye (ELPE) ait.

İki bölgenin kira sözleşmeleri 2019 yılında Yunan Parlamentosu tarafından onaylanmıştı.

Editör: Nermin İstikbal