Yeniçiftlik Sahilinde Deniz Kirliliği Iddiası 

Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesine bağlı Yeniçiftlik beldesinde, sahil şeridine arıtılmadan kanalizasyon sularının bırakılması, buradaki sitelerde yaşayan vatandaşların tepkisine neden oluyor. 
 
Yaz aylarında nüfusu 150 bine ulaşan Yeniçiftlik'teki sitelerde yaşayanlar, son yıllarda sahilin değişik yerlerinden denize arıtmadan kanalizasyon sularının bırakılması sonucunda, denizde gözle görülür bir kirlenme ve kokunun ortaya çıktığını kaydettiler.

Site sakinlerinden Hasan Ermiş, atıkların denize arıtılmadan bırakılmasının doğa katliamı olduğunu savunarak, ''Komşumun çocuğunda denize girdiği ilk günde kaptığı mikrop nedeniyle kusma şikayetleri başladı'' dedi.

Sami Dindi ise kirliliğin önlenmesi içi topladıkları imzaları Çevre ve Orman Bakanlığı, Tekirdağ Valiliği, Marmara Ereğlisi Kaymakamlığı ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne verdiklerini belirtti.

-BELEDİYE BAŞKANININ AÇIKLAMASI-

Yeniçiftlik Belediye Başkanı Kadir Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanalizasyon hattı bulunmayan sitelere terfi istasyonu kurduklarını, atıkların pompalarla terfi istasyonundan artırma tesisine basıldığını bildirdi.
Ünal, arıtma yapılmadan kanalizasyon atıklarının denize bırakılmadığını kaydederek, ''Beldede 35 bin kişi kapasiteli arıtma tesisimiz bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde borularda meydana gelen patlama dolayısıyla sızıntı yaşandı. Bu sorunu halletmek için çalışmalara başladık. Denizin kirlenmesini istemem. Çünkü beldemizin ekonomisi turizme bağlı'' diye konuştu.

-DENİZDE KİRLİLİK ÖLÇÜMLERİ-

Tekirdağ Sağlık Müdürü Uğur Çağlayan ise il genelindeki sahillerde deniz suyu örnekleri alınarak analiz ettiklerini ve insan sağlığını tehdit edecek boyutlarda kirliliğe rastlanmadığını söyledi.
Çağlayan, sahile kıyısı olan ilçe ve beldelerdeki plajlarda 20 noktadan 15 günde bir rutin olarak deniz suyu örneği aldıklarını belirterek, ''Deniz suyu örneklerinin analizlerine göre insan sağlığı için risk oluşturacak değerler bulunmadı. İnsan sağlığını tehdit edecek kirlilik oranı 200 koliformun üzeridir. Bu değere ulaşılması halinde o bölgede denize girmek yasaklanır. 20 Haziran 2008 tarihli analiz sonuçlarına göre Yeniçiflik halk plajında 15, Yenice plajında 20, Marmara Ereğlisi halk plajı, Vakıflar plajı ve Sultanköy belediye plajlarında (0) koliform değerleri bulundu'' dedi. 

KaptanHaber.com

 

Editör: TE Bilişim