Uluslararası Kadın Denizcilik ve Ticaret Birliği (WISTA International), Anglo Eastern, Uluslararası Denizciler Refah ve Yardım Ağı (ISWAN) ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), kişisel deneyimlerine dayanarak gemide kadın denizcilerin ayrımcılığı nasıl algıladıklarını ve bunun nasıl tezahür ettiğini incelemek için tasarlanmış, halka açık bir çevrimiçi anket gerçekleştirdi.  

Anketten elde edilen tüm bulgular ve tavsiyeler,  Cenevre'deki WISTA International konferansında tanıtılacak olan The Diversity Handbook'ta yayınlandı.

Bu rakamlar denizcilik sektörüne bir uyandırma çağrısı olmalı

Anket, 78 ülkeden 1.128 kadın denizcinin düşüncelerini içeriyor. Ankete katılanların çoğunluğu, (yaklaşık %90'ı)kruvaziyer gemilerinde çalışmakta... 

Kadınların %60'ı gemide cinsiyete dayalı ayrımcılıkla karşılaştığını bildirdi. 

Ankete katılanların %66'sı ise erkek çalışanlarının kadın iş arkadaşlarına taciz ve gözdağı verdiği konusunda hemfikir.

 %25'i denizcilik sektöründe fiziksel ve cinsel tacizin yaygın olduğunu, gemide meydana geldiğini ve mahremiyetlerine izinsiz girişleri içerdiğini bildirdi.

WISTA International başkanı Despina Panayiotou Theodosiou, "Bu rakamlar denizcilik sektörüne bir uyandırma çağrısı olmalı" dedi.

 Splash Extra'nın Ekim sayısı için röportaj yapan Theodosiou, kadın denizcilik organizasyonundaki beş yıllık görev süresini ve sektöre daha fazla çeşitlilik ve eşitlik getirme konusundaki süregelen ihtiyacı tartıştı.

Theodosiou, "Hala yapılması gereken çok şey var" diyerek, bu son anketin bir şeyi daha da belirginleştirdiğini kabul etti.

WISTA Hindistan'ın kurucusu ve WISTA Uluslararası Çeşitlilik Komitesi eş başkanı Sanjam Gupta, şu yorumu yaptı: “Kadın denizcilerin saygılı ve güvenli bir çalışma ortamını hak ettiği, daha çeşitli, kapsayıcı ve eşitlikçi bir denizcilik topluluğu oluşturmaya acil bir ihtiyaç var. Son rapor, denizde cinsiyet ayrımcılığı, taciz ve zorbalığa maruz kalan kadınlarla ilgili kabul edilemez rakamları ortaya çıkardı. Denizcilik sektörü, yeni yetenek eksikliği nedeniyle risk altındadır. Önümüzdeki on yıl içinde, kalifiye denizcilere daha da fazla ihtiyaç duyulacaktır. Artan eşitsizliği durdurmak için en iyi ve en etkili stratejilerden biri, güvenli bir çalışma kültürü içinde toplumsal cinsiyet içeren politikaları benimsemektir”.

Daha fazla kadının denizde çalışmasını sağlamak için gemide doğru ortamı yaratmak, bu ayın başlarında Monaco Yat Kulübü'nde düzenlenen Denizcilik CEO'su Forumu'nda tartışıldı.

Gemi yönetimi devi V.Group'un CEO'su René Kofod-Olsen, delegelere, gemiciliğin kadınları gemide çalıştırmayı başaramadığını ve endüstrinin önümüzdeki yıllarda potansiyel bir insan gücü sıkıntısıyla karşı karşıya kalması nedeniyle bunun kritik olabileceğini söyledi.

“Daha kapsayıcı bir ekip bulmayı nasıl anlarız?” 

 "Bir endüstri olarak gemideki yaşamın güvenli olmasını sağlayacak kadar iyi değiliz."

 Uluslararası Denizcilik Örgütü geçtiğimiz mayıs ayında Uluslararası Denizcilikte Kadınlar Günü'nü başlattı. IMO, kadınların genel endüstrideki toplam işgücünün yalnızca %29'unu ve üye ülkelerdeki ulusal denizcilik makamlarının işgücünün %20'sini oluşturduğunu gösteren başka bir anket oluşturmak için WISTA ile ortaklık kurdu. 

Kadınlar, ankete katılan 5.000'den fazla kuruluşun yönetim kurulu üye koltuklarının sadece %28'ini oluşturuyor.

Denizciler Misyonu yardım kuruluşu  %2'nin Ötesinde, Kadın Denizciler ve Denizdeki Yaşamları: Bakım Çağrımızı Yansıtmak başlıklı bir rapor yayınladı. 

Raporun, hayır kurumları ve diğer denizcilik refah sağlayıcıları için bir tartışma belgesi olarak hareket etmesi amaçlanıyor. Kadınların denizde karşılaştığı benzersiz zorlukları ve kuruluşların desteklerini kadın denizciler için daha iyi bir geleceğe katkıda bulunmak üzere nasıl uyarlayabileceklerini ele alıyor.

Editör: Nermin İstikbal