Denizde Soyuldular: Uluslararası Denizciler Avustralya Sularında Sömürüyle Karşı Karşıya

 
Avustralya sularında yabancı kayıtlı yük gemilerinde çalışan denizciler, yasal boşluklar ve çalışma standartlarının gevşek uygulanması nedeniyle düzenli olarak maaş ve diğer hak hırsızlığıyla karşı karşıya kalıyor. Bu, Geleceğin Çalışmaları Merkezi tarafından bugün yayınlanan yeni araştırmanın sonucudur.
Robbed At Sea başlıklı rapor, küresel bir denizcilik ve diğer taşımacılık sendikaları federasyonu olan Uluslararası Taşımacılık Federasyonu (ITF) tarafından son on yılda gerçekleştirilen ücret denetimlerinin kayıtlarını inceliyor. ITF, limanlarımızı ziyaret eden uluslararası gemilerin yerinde kontrollerini yapmak için Avustralya'da 4 müfettişten oluşan küçük bir ekibe sponsorluk yapıyor.

Son on yılda, Avustralya limanlarında yapılan 5000'e yakın denetimde ITF, gemilerin %70'inin ücret ödemesi ve diğer temel çalışma standartlarına ilişkin asgari uluslararası standartları karşılamadığını tespit etti ve bu süre içinde toplam 38 milyon dolarlık kurtarma siparişiyle sonuçlandı.
Ancak ITF ekibi, Avustralya limanlarını ziyaret eden tüm yabancı gemilerin yalnızca küçük bir kısmını denetleyebiliyor: yılda yaklaşık 450 veya o sırada yabancı kayıtlı gemilerin ziyaretlerinin yalnızca %2,5'i. Rapor, diğer, denetlenmemiş gemilerde ücret hırsızlığının yaygınlığına ilişkin makul varsayımlara dayanarak, Avustralya denizcilik endüstrisindeki uluslararası denizcilerin toplam ücret hırsızlığının yılda yaklaşık 65 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

Yabancı kayıtlı gemilerdeki denizciler (çoğunlukla emek ve vergi kurallarından kaçmak için "uygun bayraklar" taşırlar) genellikle düşük ücretli gelişmekte olan ülkelerden gelirler ve etik olmayan gemi sahipleri, müteahhitler ve taşeronlar tarafından sömürülmeye direnmek için çok az güçleri vardır. Avustralya sularındayken daha fazla koruma sağlamak için liman ülkelerinde (Avustralya gibi) daha güçlü kurallar gereklidir. Ancak rapor, bir Avustralya limanından diğerine kargo taşırken bile bu denizcilerin neden rutin olarak istismar edildiğini açıklayan birkaç boşluk ve yaptırım hatası tespit etti.

“Avustralya, hukukun üstünlüğüne ve işçiler için adil bir davranışa saygı duyan bir ülke olmaktan gurur duyuyor. Yine de, tüm küresel ekonomideki en savunmasız işçilerden bazılarının, tam burada, kendi sularımızda acımasızca ve bilerek sömürülmesine izin veriyoruz” dedi.

Raporun bir diğer yazarlarından Lily Raynes, "Tekrarlanan denetimler, limanlarımızda rutin ücret hırsızlığını ve diğer sömürüleri doğruladı" dedi. "Ancak bu teftişler buzdağının sadece görünen kısmı. Açıkça bu sömürü, uluslararası denizciliğin normal bir özelliğidir ve Avustralya'nın yetki alanımız dahilinde bunu durdurmak için hem ahlaki hem de ekonomik bir sorumluluğu vardır."

Rapor, Avustralya sularında uluslararası denizcilerden kaynaklanan ücret hırsızlığı vakalarını azaltmak için on özel tavsiyede bulunuyor. Bunlar arasında (yabancı kayıtlı gemilerin Adil Çalışma Yasası veya Denizcilik Endüstrisi Ödülü'ne saygı duymaya gerek kalmadan Avustralya limanları arasında iki seyahat gerçekleştirmesine izin veren) mevcut bir yasal boşluğun kapatılması ve Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi ve Adil Çalışma için denetim kaynaklarının güçlendirilmesi yer alıyor. Ombudsman (mevcut kurallara daha iyi uyulmasını sağlamak için).

Rapor, Uluslararası Taşımacılık Federasyonu'nun Avustralya Denizcilik Müfettişliği ile işbirliği içinde hazırlandı.

Uluslararası denizcilerin karşılaştığı riskler ve sömürü hakkında farkındalığı artırmak için her yıl bir fırsat olan Dünya Denizcilik Günü'nü (29 Eylül Perşembe) anmak için yayına kondu.

Lütfen Rod Pickette, Lily Raynes ve Jim Stanford tarafından hazırlanan, Denizde Soygun: Avustralya Sularındaki Denizcilerden Endemik Ücret Hırsızlığı raporunun tamamına bakın: Robbed at Sea: Endemic Wage Theft from Seafarers in Australian Waters

Editör: Fulya Tekin