Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'nun (ITF), Mauritius yetkilileri tarafından bir yıldan fazla alıkonulan Wakashio mürettebatının derhal serbest bırakılması ve ülkelerine geri gönderilmesi çağrısında bulunan bir dizi kuruluş arasında yer almasıyla tepkiler giderek artıyor.

Hiçbir suçlama olmaksızın bir yıldan uzun süredir ülkede tutuluyorlar!

ITF'in Denizciler Şubesi başkanı David Heindel; "Bu hafta, MV Wakashio'nun karaya oturması ile bağlantılı çevre felaketinin birinci yıl dönümü. Bu hafta ayrıca, Mauritiuslu yetkililerin mürettebat üyelerini alıkoyup ülkeden ayrılmalarını engellemesinin ve birçoğunun hiçbir suçlama olmaksızın fiilen gözaltına alınmasının üzerinden de bir yıl geçti” dedi.

Heindel, ITF ve bağlı denizci sendikalarının, Mauritius makamlarının Wakashio mürettebatına muamelesi konusunda "derin endişeleri" olduğunu belirtti. Federasyon geçen hafta Mauritius Cumhurbaşkanı Prithvirajsing Roopun ile iletişime geçildiğini bildirdi.

Wakashio mürettebatının yaşadığı muamele insan haklarını ihlal ediyor!

David Heindel; “Belirli bir bağlamda, denizcilere yönelik cezai suçlamalar haklı görülebilse de, insanların adalete erişiminin olması önem arz etmektedir. Yetkililer tarafından adalete erişim ve adil muamele, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tarafından garanti edilen temel insan haklarıdır. Wakashio mürettebatının yaşadığı muamelenin insan haklarını ihlal ettiğine inanıyoruz” dedi.

Kaptan ve birinci kaptan kefaretle serbest, mürettebat gözaltında!

Wakashio'nun karaya oturmasının ardından, Kaptan Sunil Kumar Nandeshwar ve birinci kaptan Tilakaratna Subodha, Mauritius makamları tarafından tutuklandı. 18 Ağustos'ta güvenli navigasyonu tehlikeye atmakla suçlandılar. Kaptanlar tutuklandıktan sonra cezaevinde tutuldu ve ardından kefaletle serbest bırakıldı. Mürettebatın geri kalanının çoğu henüz başlamamış bir davaya tanık olarak katılmaları gerekebileceği gerekçesiyle ev hapsinde gözaltına alındı ​​ve yerel bir otelde tutuldu. Bu denizcilerden bazılarının ailelerini iki yıldan fazla bir süredir görmediği belirtiliyor.

''Denizciler tüm dünyada alaycı bir şekilde hedef alınıyor!''

David Heindel; “Denizciler tüm dünyada sadece işlerini yaptıkları için alaycı bir şekilde hedef alınıyor. Buna, herhangi bir suçlama olmaksızın gözaltına alınan Wakashio mürettebatı ya da Süveyş Kanalı Otoritesi'nin zararlar üzerindeki müzakere pozisyonunu desteklemek için Ever Given mürettebatına karşı devam eden cezai suçlama tehdidi de dahil.'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim