Önemli bir kaynak, Ukrayna'nın bu tür ihracatlarla ilgili bir anlaşmanın önümüzdeki ay sona ermesinden sonra bile Karadeniz limanlarından tahıl akışının devam etmesini sağlamak için zorlu görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Ukrayna cumhurbaşkanının genelkurmay başkanının danışmanı Mykhailo Podolyak Salı günü Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "Ukrayna limanlarından tahıl çıkarmak için görev süresinin uzatılmasını umuyoruz" dedi.

Danışman, görüşmeleri "karmaşık" olarak nitelendirerek, herhangi bir sonucun ne zaman beklenebileceği konusunda ayrıntı vermeyi reddetti.

Podolyak'a göre Ukrayna, Rusya ile doğrudan pazarlık yapmıyor. Bunun yerine Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in de içinde bulunduğu alt müzakere grupları var.

BM verilerine göre Ukrayna, Ağustos başında açılan bir koridor aracılığıyla Karadeniz limanlarından yaklaşık 6 milyon ton tahıl ve gıda maddesi ihraç etti. Ülke, şubat ayında işgalin başlangıcında Rus kuvvetleri limanlarını bloke etmeden önce tahılının çoğunu deniz yoluyla gönderiyordu.

Podolyak, karşı saldırıdaki son gelişmelerden güç alan Ukrayna'nın Rusya ile savaşın yıllar değil aylar içinde sona erebileceğine inandığını belirterek, Batı'dan daha fazla silah sevkiyatının daha da erken bir sonuca varabileceğini de sözlerine ekledi.

Rusya, birlikleri son haftalarda şaşırtıcı derecede güçlü karşı saldırılarını sürdüren, cephe hattı boyunca özgürleştirici alanları sürdüren Ukrayna'da hızlı bir zafer elde edemedi. Batı yardımı ülkenin ordusunu güçlendirmeye devam ederken, bazıları daha fazla bozulmayı önlemek için Rusya ile anlaşma çağrısında bulundu.

Tesla'nın kurucu ortağı Elon Musk, Pazartesi günü Twitter'da Ukrayna'nın savaşa müzakere edilmiş bir çözüm araması ve Kırım'ı tamamen Rusya'ya bırakması gerektiğini önermesinin ardından bir medya fırtınasına neden oldu.

Podolyak, ağır bir yenilgiye uğrayana kadar Rusya ile barış görüşmelerini reddetti. Aksi takdirde Kremlin'in savaş suçlarından veya kayıpların ödemesinden sorumlu tutulamayacağını ve Rusya'nın intikam duygusunda bir artış görerek komşuları üzerinde daha da fazla baskı uygulamaya teşvik edeceğini söyledi.

Podolyak, “Ukrayna'nın bazı bölgelerini yutmaya devam edecek sonsuz bir savaşa sahip olacağız” dedi.

Ukrayna'nın şu ana kadar savaşta yaklaşık 10 bin askerini kaybettiğini ve yaklaşık aynı sayıda yaralı olduğunu söyledi.

Podolyak, Rusya'nın nükleer silah kullanma risklerini "abartmayacak" olsa da, yabancı ortakları Kremlin'i Ukrayna'daki savaşı "sistematik olarak kaybediyor" olsa bile böyle bir çatışmadan kaçınma taahhütlerine uymaya "zorlamaya" çağırdı.

Editör: Fulya Tekin