Danica Mürettebat Uzmanları, Ukrayna'da mürettebat rotasyonlarını ve denizcilerin refahını büyük ölçüde etkileyen savaşın yıldönümünde, Ukraynalı denizcilerin büyük ölçüde uluslararası denizciliğe geri döndüklerini ve böylece mürettebat mevcudiyetinde dengeyi yeniden sağladıklarını bildirdi.

Korkunç zorluklar karşısında dayanıklılıklarını gösteren Ukraynalı denizciler ve aileleri, artık çoğunlukla diğer Avrupa ülkelerinde ikamet ediyor ve birçoğunun kıyıdan ayrılma sürelerini kısaltıyor, bu da mürettebat seviyelerinin artık Rus işgalinden önceki seviyelerine geri döndüğü anlamına geliyor.

Danica Crewing Specialists'in CEO'su Henrik Jensen, mürettebat durumunun geçen yıl içinde nasıl geliştiğini şöyle özetledi: “Savaş patlak verdiğinde, Ukraynalı denizcilerin yaklaşık %60'ı ticari gemilerdeydi. Birkaçı hemen eve dönmek istedi, ancak çoğunluk gemide kaldı ve görev süreleri planlanan sona erdiğinde, ailelerinin güvende olması koşuluyla, bir geliri garanti altına almak için daha uzun kalmak istediler.

“Yaz boyunca, denizciler başka ülkelere kaçan aileleriyle yeniden bir araya geldikçe bu durum değişti ve bu noktada birçoğu kıyı izni molalarını uzatarak kısa süreli bir yardım kıtlığı yarattı.

"Ancak, durum şimdi yeniden değişti ve sonbahardan beri Ukraynalı denizciler için arz ve talep arasında bir denge kurulduğunu gördük."

Yeni bir ülkede aile hayatını sıfırdan yeniden kurmanın maliyetinin, AB ülkeleri ve Birleşik Krallık'ta artan yaşam maliyetiyle birleştiğinde, Ukraynalı denizcilerin artık denizde ücretli çalışmaya daha erken dönmek istedikleri anlamına geldiğini belirten Jensen, "Önceden Ukraynalı kıdemli subayların çoğu dört aylık açık/kapalı rotasyondaydı, ancak şimdi gemide beş ay ve evde sadece iki ay görev yapma olasılıkları daha yüksek ve bu modeller diğer rütbeler için de benzer. Bunun sonucu, her denizcinin denizde daha fazla zaman geçirmesidir ve bu nedenle bu, halen Ukrayna'dan ayrılamayan denizcilerin zararını karşılamıştır. Bu mürettebat modelinin bir süre daha yerinde kalacağını tahmin ediyorum” dedi.

Rus işgalinin birinci yıl dönümü yaklaşırken, Ukrayna limanlarında mahsur kalan 62 gemide hâlâ çok uluslu 331 denizci olduğu bildiriliyor.

30'dan fazla nakliye kuruluşu ve şirketi, Birleşmiş Milletler'i Ukrayna'da mahsur kalan denizcilerin ve gemilerin derhal serbest bırakılmasına öncelik vermeye çağırıyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), Avrupa Topluluğu Armatörler Derneği (ECSA), Bimco ve çeşitli diğer kuruluşlar ve armatörler dahil olmak üzere 32 imza sahibi Genel Sekreter Antonio Guterres'e açık bir mektupta, BM'yi “diplomatik etkisini” kullanmaya çağırdı.

Editör: Nermin İstikbal