Kaynaklar, Ukrayna'nın Karadeniz koridoru rotası boyunca şu anda 50'den fazla geçişin gerçekleştiğini bildiriyor.

İran, Hürmüz'de baskın yaptığı gemi ile ilgili açıklama yaptı İran, Hürmüz'de baskın yaptığı gemi ile ilgili açıklama yaptı

Rus deniz kuvvetlerinin devam eden tehdidi nedeniyle gemilerin kimlikleri ve gelen seferlerin zamanlaması konusunda ihtiyatlı davranılırken, Ukrayna'nın üç ana limanının tümü gemi kabul ediyor.

17 Ekim'de, üç dökme yük gemisi daha, Karadeniz'in batı kıyısı boyunca Ukrayna'dan Romanya sularına doğru Karadeniz'in batı kıyısı boyunca ilerleyen tanıdık rotayı izleyerek Odesa bölgesinden yola çıktı.

Bugün yola çıkan gemilerin en büyüğü, Hindistan'dan gelen ve Odesa'dan ayrıldıktan sonra İstanbul'a doğru yola çıkan 82.000 dwt'luk dökme yük gemisi Bull. Şirket, ülkenin ihracatını yeniden canlandırma çabaları kapsamında Eylül ayından bu yana Ukrayna'ya gemi gönderiyor. Odesa bölgesinden yola çıkan diğer iki gemi ise daha küçük genel kargo gemileriydi. Bunlar, Palau'da kayıtlı ve Polonya'dan yönetilen Ramus (6.063 dwt) ve Vanuatu'da kayıtlı ve Türkiye'den yönetilen Bahar K (8.284 dwt). Ayrıca tüm gemilerin operasyonlarında daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimsediği görülüyor. Her üç gemi de yasal olarak gerekli olduğu için AIS sinyalini iletirken, hiçbiri Ukrayna'daki limanları varış noktası veya kalkış noktası olarak yansıtmadı. Ukrayna'daki kaynaklar, bugünkü üç kalkışla birlikte Ukrayna'nın Odesa, Choronomorsk ve Pivdennyi (Yuzhnyi) limanlarından 24 geminin yola çıktığını söylüyor.

Güzergah ilk olarak Ağustos ayının başında açıklandığında, temel amaçlardan birinin savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan gemilere yardım etmek olacağı söylendi.

Rakamlar, yalnızca beş büyük kargo gemisinin bu fırsattan yararlandığını, diğerlerinin ise Ukrayna'da kaldığını gösteriyor.

Bugün iki gemi daha geldi

Panama'ya kayıtlı, Türk yönetimindeki dökme yük gemisi Majesty , !7 Ekim geç saatlerde Odesa açıklarına ulaştı. 46.667 dwt'luk bu geminin yanı sıra Palau'da kayıtlı daha küçük Briza (6.900) dwt'luk gemi de geldi. Ukraynalı yetkililer üçüncü bir geminin ismini vermedi ancak Liberya'da kayıtlı (56.657 dwt) Eleen Neptune şu anda Romanya'nın Sulina açıklarında demirlemiş durumda.

AIS sinyali Choronomorsk'a doğru gittiğini gösteriyor.

Raporlar, aralarında Briza'nın da bulunduğu toplam 33 geminin Ukrayna limanlarına ulaşmak için bu rotayı kullandığını söylüyor.

Editör: Nermin İstikbal