Taşıyabileceği tahıl miktarını artırmakta çaresiz kalan Ukrayna, Romanya'nın Karadeniz'deki Köstence limanından gemiden gemiye tahıl transferine izin vermesini istedi.

Talep, bu hareketin mavna ihracat kapasitesini neredeyse iki katına çıkaracağını iddia eden Ukraynalı Tuna Nakliye Şirketi (UDP) tarafından yapıldı.

Ukrayna'nın Tuna Nakliye Şirketi (UDP), Köstence Limanı'na,  Romanya sularındaki demirleme noktasında mavnadan gemiye transfer kapasitesini genişletmesine izin vermesi çağrısında bulundu.

Yeni kapasite, Ukrayna'ya NATO sularında güvenli bir terminal tesisi sağlamanın yanı sıra, geçmişte Ukrayna'nın tahıl kargosunu çok uzaklardaki müşterilere taşıyan derin draftlı Panamax dökme yük gemilerine erişimi de sağlayacak.

Vinçli barçlar kullanılarak  gemiye yapılan transferler, Karadeniz liman operasyonlarında yaygın olarak  kullanılan bir uygulamaydı.

GrainCircle

Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi'nin iki ay önce sona ermesiyle birlikte Ukrayna, tahıl ihracatının büyük bir kısmı için iç kesimlerden Köstence'ye kadar uzanan geniş bir daire içinde nakliyeye ağırlık vermek zorunda kaldı (yukarıdaki haritaya bakınız). 

Editör: Nermin İstikbal