DHT Holdings CEO'su Svein Moxnes Harfjeld ham petrol tankerlerinin daha uzun süre sendeleyemeyeceğini belirterek geri dönüşün hızla gerçekleşeceğini söyledi.

DHT CEO'su Harfjeld New York'ta düzenlenen Marine Money Week'te ham tankerlerle ilgili bir panelde ham petrol tankerlerinin geri dönüşünğn hızla gerçekleşeceğini belirterek; "Ürün tankerlerinin günde ortalama 50.000 dolar kazandığı ve ham petrol piyasasının zayıf olduğu bir grafik olamaz." ifadelerini kullandı.

''Ham tanker piyasaları şafaktan önce en karanlık zamanlarında''

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından her iki sektörde de gemi fiyatları yükseldi. Ancak ürün tanker kazançları sadece daha da güçlenirken diğer yandan ham petrol tankerleri bocalamaya başladı. Diğer yandan Harfjeld, Normalde ham tanker piyasalarının şafaktan önce en karanlık zamanlarında olduğunu ve iyileşmenin hızla geleceğini söyleyerek; "Bu, petrol stoklarının yedi, sekiz yıldır bu kadar düşük olmadığı zamandır. Ardından bir şey gelceği garanti görünüyor. Yakında tafinerilere taşınan daha fazla hammadde olacak.” dedi.

Gelişmiş ekonomilerdeki rafineriler kapanırken, dizel ve jet yakıtı gibi kargoların daha uzun mesafelere taşınmasını gerektirdiğinden, ürün tankerlerinin ham tankerleri geride bırakacağı Covid-19 pandemisinin yoğunluğu boyunca tahmin edilmişti. Her iki sektörün de düşük sipariş defteri ve artan petrol talebinden faydalanması bekleniyordu.  Dolayısıyla ürün tankeri sahipleri, günlük 100.000$'lık bağlantıların ve gemi kiralayıcılarına karşı çok daha güçlü bir müzakere pozisyonuna sahip olurken, ham petrol tankeri oranları zayıfladı.

Harfjeld, ürün tankeri oranlarının güçlü kalacağına inandığını belirterek "Bence bu en iyi ipucu. Ürün tankerlerinde neler olup bittiğini gerçekten görüyorsanız ki bunun arkasında güvenilir analizler olduğunu düşünüyorum, bundan sonra ham petrolün hareket edeceği de kaçınılmazdır.'' ifadelerini kullandı.

Editör: CAHİT İSTİKBAL