Suudi Arabistan’ın liman kenti Cidde, Sudan’daki yabancıların tahliyesinde merkez haline geldi. Sudan’dan Cidde’ye 102 farklı ülkeden 5409 kişi geçti.

Aralarında İngiltere, Avustralya, Fransa, Kanada, Polonya ve Türkiye vatandaşlarının da olduğu binlerce yabancının savaş bölgesi Sudan’dan tahliyesinde Riyad yönetimi önemli rol oynuyor. Başlangıçta Kızıldeniz rotasında tahliyeler Suudi Arabistan’a ait gemilerle yapılırken, son birkaç gündür operasyona yabancı ülke orduları da destek veriyor.

ELÇİLER LİMANDA

Hindistan ve Çin ikişer, ABD de bir savaş gemisini Kral Faysal Donanma Üssü’ne gönderdi. Ayrıca Hindistan Hava Kuvvetleri başta olmak üzere bir dizi ülkenin savaş uçakları Cidde’deki Kral Abdullah Hava Üssü ile Port Sudan arasında Tahliye uçuşları yapıyor. Norveç’ten Yeni Zelanda’ya çok sayıda ülke diplomatik personeli Cidde limanlarına yanaşan gemilerdeki vatandaşlarını karşılamak üzere nöbet tutuyor.

İRAN UÇAK GÖNDERDİ

 Sudan’daki 65 İranlı Suudi Krallığı’na ait gemi ile Cidde’ye getirildi. Uçak göndererek vatandaşlarını alan İran, desteğinden ötürü geçtiğimiz aylarda barıştığı Suudi Arabistan’a teşekkür etti. - ABD’li sivillerin kaçış rotası da Suudi Arabistan oldu. Hartum’dan uzun ve tehlikeli bir yolculuk yapan çoğu Sudan asıllı 308 ABD’li, karşı kıyıdaki Suudi limanına bir Amerikan savaş gemisi ile taşındı.

ATEŞKES LAFTA KALDI

Sudan’da peş peşe alınan ateşkes kararlarının hiçbirine uyulmadı. Son olarak dünkü 72 saatlik uzatma denemesi de karşılıklı ateş açılmasıyla boşa düştü. Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nden temsilcilerin Suudi Arabistan’a giderek kalıcı ve güvenilir bir ateşkes için yüz yüze müzakere yürütmesi bekleniyor. 2021 darbesiyle yönetimi ele geçiren iki askeri güç arasında 15 Nisan’da patlak veren çatışmalarda şu ana kadar en az 530 kişi yaşamını yitirdi

Editör: Nermin İstikbal