Bu yılki Londra Uluslararası Denizcilik Haftası'ndaki Inmarsat Bağlantılı Gelecek Konferansı, sektörün daha akıllı ve daha sürdürülebilir denizciliğin şekillendirilmesinde uydu teknolojisinin belirleyici bir rol oynamasını sağlayacak pratik çözümlere nasıl geçebileceğini inceledi.

Inmarsat Denizcilik başkanı Ben Palmer, işbirliği, teknoloji, veri paylaşımı ve büyümenin zorunluluklarını azaltılmış gemi emisyonlarıyla dengeleme konusundaki ilk panel tartışması için sahneyi belirleyen açılış konuşmasını yaptı.

"Bağlantı, deniz taşımacılığının değer yaratması ve CO2 emisyonlarını azaltması için oksijeni koruyan fırsatlardır" mesajını yineledi.

1991 yılında Birleşik Krallık'ın ilk astronotu olan konuk konuşmacı Helen Sharman CMG OBE, öğleden sonrayı uzay görevlerinde işbirlikçi ekip çabalarının önemine ilişkin ilham verici bir konuşmayla tamamladı.

Moderatörlüğünü Oceanly Genel Müdürü Giampiero Soncini'nin yaptığı panelde Novamaxis Kurucusu Peter Schellenberger, HSBC Küresel Ekonomisti James Pomeroy; ve Inmarsat Maritime Strateji Kıdemli Direktörü Marco Cristoforo Camporeale konuşmacı olarak yer alacak.

connected-future183

Novamaxis'ten Peter Schellenberger, denizciliğin akıllı ve sürdürülebilir gündemini ilerletmek, havacılık endüstrisi gibi diğer sektörlerden kanıtlanmış çözümleri benimseyerek meyveleri toplamak için artık "harekete geçme zamanının" geldiğini vurguladı.

Gerekli bilgi paylaşımını engelleyen siloların yıkılmasına çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerine yanıt verme ihtiyacının yardımcı olduğunu söyledi.
Ancak denizcilik protokollerinin daha fazla standartlaştırılmasının hayati bir ilk adım olduğu konusunda uyardı ve uyumsuz 14 tür öğle raporunun tek bir gemi yönetim şirketi tarafından yazılması gerektiğini belirtti.

Schellenberger, daha fazla uyumluluk sağlamak için gemi tedariki ve yönetiminde liderlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “Hepimiz kafa kafaya verirsek hayatımızı çok daha kolay hale getirebiliriz. Bu yeni dünyada güvenilir bilgi ve ona erişim gelecekteki değişimlerin omurgasını oluşturuyor.”

Verimlilik kazanımları elde etmek için gemi kontrol merkezlerinin güçlendirilmesinin de gerekli olduğunu ve "anlamlı bir değişime yol açacağını" ekledi.

Şu anda Oceanly'ye başkanlık eden denizcilik yazılımı uzmanı Giampiero Soncini şunları söyledi: "Herkes kontrol merkezleri istiyor, ancak çok az kişi bunların nasıl etkili bir şekilde kullanılacağı konusunda net bir anlayışa sahip."

Inmarsat'tan Marco Camporeale, IMO tarafından kaydedilen 170.000 gemiden yalnızca 40.000'inin, yolculuk optimizasyonu için yerleşik dijital sistemlerden yararlanabilecek veri iletim hızlarına sahip olduğunu söyledi.

“Yani beş gemiden dördü, yapay zeka ve makine öğrenimini desteklemek için gereken bağlantı düzeyine sahip değil. 2050 hedefini karşılayabilecek bir denizcilik sektörüne bakabileceğimiz bağlantılı bir gelecek vizyonunu gerçekleştirmekten hâlâ çok uzaktayız.

Denizcilik sektörü PerCon’da buluşacak Denizcilik sektörü PerCon’da buluşacak

connected-future171

IMO dekarbonizasyonu hedefliyor” dedi. Sorunun sadece veri hızları meselesi olmadığını, bağlantıdan elde edilebilecek değerin anlaşılması meselesi olduğunu da sözlerine ekledi; ancak öğle raporları için standart bir otomatik versiyon oluşturma konusundaki tartışmalar hala devam ediyor.

Schellenberger, BT sistemlerinin daha fazla entegrasyonunun da gerekli olduğunu söyledi. Çoğu tarihi sistemin bunları entegre edecek açık API'leri yoktur. Bir yedek parça sipariş etmek için 20'ye kadar e-posta gerekebileceğini söyledi.

Schellenberger, kendi telefonlarına ve bilgisayarlarına sahip olan denizcilerin, bir gemiye bindiklerinde teknolojik olarak 20-30 yıl geri adım attıklarını ve eğitimin, ekipman ve gelecekte kullanacakları alternatif yakıtlarda gelecek değişikliklere ayak uyduramadığını söyledi.

Camporeale, üç denizciden birinin, hangi gemi sahibi veya gemi yöneticisi için çalışacağına karar verirken, gemide bağlantının maaştan daha önemli olduğunu düşündüğünü ekledi.

Soncini, Japonya'nın daha az mürettebatın gemileri çalıştırmasına olanak tanıyan otonom gemicilik yarışına öncülük ettiğini söyledi. "Son yedi yılda Japonlar herkesi - klas kuruluşları, gemi yöneticileri, gemi sahipleri ve tersaneleri - bir araya topladı ve her şeyi standartlaştırdı." Dünyanın geri kalanının dekarbonizasyona ulaşmak için aynı yolu izlemesi gerektiğini söyledi.

Soncini, denizciliğin mevzuat değişikliğine karşı proaktif olmak yerine fazla tepkisel kaldığını, Karbon Yoğunluğu Göstergesi (CII) gibi son değişikliklerin karbondan arınmanın nasıl sonuçlanacağını belirsiz bırakacak şekilde dayatıldığını ekledi.

HSBC'den James Pomeroy, Kovid salgını şokuna kadar ekonomistlerin tedarik zincirlerinde nakliyenin öneminin farkına varmadıklarını ancak bu durumun artık değiştiğini söyledi.

Tedarik zincirlerinin yanıt verememesi nedeniyle pandemi sırasındaki artışın ardından talebin gerilemesi nedeniyle son 12 ayda stokların yeniden yapılandırıldığı bir dönem yaşandı. Çin'in rolü mal üretiminden mal alıcısına dönüşse bile Asya'dan gelen yeni talebin toparlanmaya yol açması muhtemel.

Pomeroy şunları söyledi: "Ekonominin denizciliğe geri dönüş yapmasına ilişkin görünüm şu an için pek iyi değil, ancak geri gelecektir. Talepte durgunluk veya çöküş öngörmüyoruz. Oynamak için bu envanter döngüsüne ihtiyacınız var ve doğal bir toparlanma elde edeceksiniz. Muhtemelen 2024’ün hikayesi olacak”.

Ancak kendisi enflasyonun, tedarik zincirinin bazı kısımlarındaki ücret artışlarının şu anda fiyat artışlarını aşan bir faktör olduğunu söyledi; örneğin nakliye için sürücü sıkıntısı.

Editör: Fulya Tekin