5 tane sivil yük gemisinin füzelerin hedefi olmasından haftalar sonra Rusya hükümeti, Ukrayna'da mahsur kalan düzinelerce yabancı geminin oluşturulacak bir güvenlik koridorundan ayrılmasına izin verecek.

Rusya Ulusal Savunma Yönetim Merkezi başkanı General Mikhail Mizintsev Perşembe günü yaptığı açıklamada: "Rusya Federasyonu, Ukrayna limanlarından açık denize yabancı gemilerin çıkışı için insani bir koridor oluşturuyor. Gemilerin Chornomorsk limanının 20 mil güney doğusunda bulunan toplanma alanından hareket edeceği güvenli bir alan oluşturulacak.'' ifadelerini kullandı.

Koridor açıklandığı gibi transit geçen ticaret gemilere açıldığı takdirde Odessa ve çevresinde mahsur kalan yüzlerce yabancı denizci de serbest kalmış olacak. Mizintsev, yaklaşık 70 geminin güvenli koridordan çıkışının sağlanmasının beklendiğini söyledi.

Diğer yandan Uluslararası Deniz Ticaret Odası'na göre, Ukrayna'da mahsur kalan gemilerden bazılarının birkaç günlük yiyecek ve ikmale sahip olduğu ve haberin tam zamanında geldiği belirtildi.

Ayrıca Ukrayna'da 20'den fazla Türk sahipli gemi ve toplam 250'den fazla Türk mürettebatın mahsur kaldığı açıklanmıştı.

Editör: TE Bilişim