Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek askıya aldıkları tahıl anlaşmasına geri döndüklerini hatırlatarak, "Rusya’nın gübre ve tahıl ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili hala sonuç yok" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov resmi temaslarda bulunmak üzere Ürdün’e geldi. Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile bir araya gelen Lavrov daha sonra ortak basın toplantısında tahıl anlaşmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kırım açıklarındaki Rus donanmasına gerçekleştirilen saldırının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) girişimleriyle Ukrayna’dan yazılı güvenlik garantisi alındığı ve bu doğrultuda anlaşmaya geri döndüklerini hatırlatan Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de anlaşma şartlarının uygulanması yönünde çağrıda bulundu. Rusya’nın ihracatı açısından tahıl anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğini savunan Lavrov, "Sayın Bakan Ayman Safadi ve heyetiyle de bu konuyu detaylı olarak görüştük. Bildiğiniz gibi anlaşmanın Ukrayna kısmının uygulanmasına başlanıldı. Ancak aynı zamanda BM Genel Sekreteri Guterres tarafından önerilen Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasını kapsayan anlaşmanın ikinci kısmıyla ilgili hala bir sonuç görmüyoruz" dedi.

"Rus tarafının tahıl miktarı, Ukrayna ile kıyaslanamayacak kadar fazla"

Anlaşmanın Rus tahılı ile ilgili kısmının da uygulanması gerektiğini belirten ve Rus tahılının Ukrayna tahılından daha fazla olduğuna da dikkat çeken Lavrov, "Bu anlaşmanın ikinci kısmı ile ilgili dediğim gibi gübre ve tahıl miktarı göz önüne alınarak yakın zamanda çok ciddi önlemler alınmalıdır. Rus tarafının tahıl miktarı, Ukrayna mallarıyla kıyaslanamayacak kadar fazla" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, bölgesel konulara değinirken Irak Parlamentosu tarafından Başbakan Muhammed Sudani hükümetinin onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Lavrov, "Parlamento tarafından yeni hükümetin onaylanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Muhammed Sudani Başbakanlığındaki hükümetin güvenlik, hukuk, düzeni sağlamak ve diğer tüm konularda gerekli tüm çabayı göstermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: iha