AIS verilerine göre, Soğuk Savaş'ı anımsatan bir düzende, bir Rus araştırma gemisi Kuzey Kutbu'nda ABD Sahil Güvenlik buzkıran USCGC Healy'yi gölgeliyor.

Pole Star'ın gösterdiği verilere göre Healy, 26 Ağustos'ta Kodiak Adası'ndaki ABD Sahil Güvenlik üssünden Bering Boğazı'na doğru yola çıktı. 

30 Ağustos'ta Çukçi Denizi'ne girdi ve batıya doğru Rusya Arktik kıyı şeridinden kuzeye, Arktik Okyanusu'na doğru ilerlemeye devam etti. 

2 Eylül'de Rus araştırma gemisi  Akademik Nemchinov, Rusya'nın Kuzey Denizi Rotası boyunca yaptığı yolculuktan ayrıldı ve Healy ile  bir kesişme rotasına doğru yola çıktı . 

Pole Star tarafından sağlanan AIS verilerine göre, Healy kuzeydoğuya doğru keskin bir rota değişikliği yapmadan önce, iki gemi Doğu Sibirya Denizi'nde birbirine birkaç kilometre arayla yaklaştı . Çarşamba günü itibarıyla Nemchinov , Wrangel Adası'nın kuzeyindeki bir yarış pistindeymiş gibi pozisyonunu korurken, Healy birkaç yüz kilometre kuzeydoğuda pozisyon aldı. 

USCGC-Healy-and-Russian-research-vessel-Pole-Star

Healy (mavi) ve Nemchinov'un (kırmızı) iz çizgileri 

NABOS / Alaska Fairbanks Üniversitesi

Healy'nin önceki Arktik görevinde, ABD Deniz Kuvvetleri Donanma Araştırma Ofisi'nin Arktik Mobil Gözlem Sistemi (AMOS) için deniz yüzeyi ve hava durumu sensörlerinin yanı sıra ONR için CTD veri toplama sistemi kullanıldı.

Rusya'nın, Rus Donanmasının balistik füze denizaltı filosunu sıklıkla gizlediği Kuzey Kutup sularındaki ABD hükümeti destekli araştırma faaliyetlerini izlemek için nedeni olabilir . ABD oşinografik araştırmalarının, özellikle denizaltı savaşında ABD Donanması operasyonlarını destekleyen çift amaçlı kullanım konusunda uzun bir geçmişi var. ABD bu uygulamada yalnız değil: Rus ve Çin araştırma gemileri uzun süredir operasyonları sırasında askeri açıdan yararlı bilgiler toplamakla suçlanıyor.  

Editör: Nermin İstikbal