Hollanda ve Almanya'nın öngörülen en büyük hidrojen tüketicilerinden ikisi olmasıyla, Rotterdam Limanı, enerji depolamak ve hidrojendeki trendlerden yararlanmak için limanda dünyanın ilk büyük ölçekli Battolyser fabrikasını kurmayı planladığını duyurdu.

Delft Teknoloji Üniversitesi'nde Prof. Dr. Fokko Mulder ve araştırma ekibi tarafından icat edilen bir teknoloji olan Battolyser, enerji üretimi ve depolanması için bir elektrolizörü bir pille bütünleştiriyor.

Şirketin geliştirmekte olduğu konsept, Battolyser'in elektrik fiyatları düşükken güneş ve rüzgardan hidrojen üretmesini ve fiyatlar yüksek olduğunda şebekeye elektrik sağlamasını gerektiriyor.

Rotterdam Limanı CEO'su Allard Castelein, “Rotterdam kendisini Avrupa'nın Hidrojen Merkezi olarak konumlandırıyor ve Rotterdam'da gerçekleşen geçişi gerçekleştirmeye yardımcı olmak için yeni sürdürülebilir endüstriler memnuniyetle karşılanıyor. Battolyser fabrikasının, sürdürülebilir bir ekipman üretimi tedarik zinciri oluşturmaya kendini adamış yeni bir şirketler platformu için bir dayanak noktası olması bekleniyor. Limandaki şirketler, yeşil hidrojenin üretimi, ithalatı, nakliyesi, depolanması ve kullanımına ilişkin projeler üzerinde halihazırda aktif olarak çalışıyor ve bu fabrika ile bu portföye yeşil hidrojen ekipmanı üretimini de ekliyoruz.” dedi.

Planlar, üretim tesisinin 2024'ün ikinci yarısında açılmasını öngörüyor. 

Editör: Nermin İstikbal