Platin Yeni Altın Mı Oluyor?

Yatırımcıların her zaman 'güvenli liman' olarak gördüğü altının yerine artık beyaz metaller rağbet görmeye başlıyor.

Platin ve paladyum gibi değerli metallere son dönemde yatırımcıların ilgisi arttı. Bu ilginin artmasında Asya piyasalarındaki talep ve katalitik konverterlere olan ihtiyaç etkili oluyor.

Otomobillerin egzoz sistemlerindeki katalitik konverterlerde kullanılan platin, bu metale olan talebin de güçlü kalmasını sağlıyor. İki otomobilden birinde bu sistem kullanılıyor.

Küresel ekonomideki toparlanmanın, krizde zor bir dönem geçiren ve üretim bazında tarihi dip yaşayan otomotiv sektöründe de canlanmayı getirmesi bekleniyor. Otomotivdeki toparlanma da beyaz metallerin fiyatının artmasını tetikleyecek.

Otomotiv üretimi artınca...

UBS'ten metal stratejisti Edel Tully, araç üretim adetlerinin dünya çapında arttığına dikkat çekiyor ve bu nedenle platin fiyatlarında artış olacağını öngörüyor. Uzmanlar ekonomik toparlanmanın otomobil talebini artırmasıyla platinin altından daha iyi bir performans göstereceğini düşünüyor. Yatırım bankası Goldman Sachs da platinin altından daha iyi bir yatırım aracı olabileceğini belirtmişti.

20 Ayın zirvesine çıktı

Platinin ons fiyatı dün 1723 dolara yükselerek 20 ayın zirvesine çıktı. Platin bugün 1710 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Otomotiv endüstrisinde kullanılıyor

Platin grubu metallerin (rutenyum, rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum ve platin) katalitik özellikleri çok üstün. Bu nedenle platin, otomobillerin egzos sistemlerindeki katalitik konverterlerde ve bujilerin uçlarında kullanılıyor.

Editör: TE Bilişim