Petkim Kapasitesini Yüzde 13 Arttırdı

Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, yıllık üretim kapasitesini yüzde 13 arttıran 115 günlük duruşunu tamamladı.

Etilen ve PTA fabrikalarında toplam 144 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen kapasite artışı sonrası Petkim’in yıllık brüt üretim kapasitesi 3.2 milyon tondan 3.6 milyon tona çıktı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yapılan kapasite artışı yatırımının bağımsız bir fabrika yatırımına yakın değere sahip olduğunu belirtti.

Petkim Petrokimya Holding A.Ş. yıllık üretim kapasitesini yüzde 13 arttıran 115 günlük duruşunu tamamladı. Etilen ve PTA fabrikalarında toplam 144 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen kapasite artışı sonrası Petkim’in yıllık brüt üretim kapasitesi 3.2 milyon tondan 3.6 milyon tona ulaştı.

Türkiye’nin 2 Numaralı Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni alan kapasite artışı yatırımları sonrası Petkim, Türk sanayisine sağladığı hammadde desteğini arttırmış oldu.Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yapılan kapasite artışı yatırımının bağımsız bir fabrika yatırımına yakın değere sahip olduğunu belirtti.

Önemli bir yatırım ve tarihi bakım dönemini geride bıraktıklarını ifade eden Korkut, yapılan yatırımın etkisinin yılın son aylarından itibaren görülmeye başlayacağını dile getirdi. Petkim’deki kapasite artışı ve duruş döneminin sanayiciler tarafından dikkatle takip edildiğini anlatan Korkut, “Sanayicimiz için ürettiğimiz hammaddenin Türkiye içerisinden sağlanma miktarını arttırmış oluyoruz. Türkiye’nin cari açığına pozitif katkı yaparak ekonomimize olumlu katkı sağlayacağız. Ayrıca daha az doğalgaz tüketileceği için yıllık doğalgaz faturamız da azalacak." dedi.

Ana ürün olan etilenin üretildiği Etilen Fabrikası kapasitesinin yıllık 520 bin tondan 588 bin tona ulaştığını böylece enerji ve hammadde birim tüketimlerinin azaltıldığını, operasyonel verimliliklerin artırıldığını kaydeden Korkut, Etilen Fabrikasının tesisteki diğer fabrikalara ara ürün sağladığını belirterek, yapılan yatırım ile birlikte Türkiye’nin cari açığına pozitif katkı yapacak bir tesisi devreye almaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Petkim’in kapasite ve verimlilik arttıran yatırımların yanısıra pazara odaklanan sürdürülebilir kârlılığı hedefe koyan bir yaklaşımla hareket ettiğini söyleyen Korkut, “Üretimden lojistiğe kadar tüm süreçlerde operasyonel verimliliği ön planda tutarak ve kontrol edebildiğimiz değişkenlere odaklanarak karlılığı ve verimliliği geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Korkut, “Kapasite artışı kapsamında 4 Etilen fırınına 1 yenisi eklenirken toplam 54 adet dram, eşanjör, kolon , pompa gibi yeni ekipman montajı gerçekleştirildi.

Sadece Etilen fabrikası kapasite artışı montaj ve bakım kapsamında 344 bin 215 adam/saat iş gücü harcandı, 5 bin 277 adet ekipman ve hat bakımı yapıldı. Ekibimiz, tarihi bakım duruşu ve kapasite artışı çalışmasını emniyetli ve başarılı bir şekilde tamamladı” dedi.

RES VE KONTEYNER LİMANI 2015’TE BİTECEK

Türkiye’nin iki numaralı stratejik yatırım teşviği kapsamında bulunan Etilen Fabrikasında yeniden üretime başlayan, PTA fabrikası kapasite artışını da bu yıl içerisinde bitirmeyi planlayan Petkim, 2015 yılında ise bünyesinde bulunan iki önemli yatırımı tamamlayacak. Petkim’i daha fazla değer üreten bir şirket haline getirecek Rüzgar Enerji Santrali ve Petkim Konteyner Limanı için geri sayımın devam ettiğini dile getiren Sadettin Korkut, şunları söyledi:

“Bölgenin tüm ticareti açısından büyük önem taşıyan Konteyner Limanı’na gelecek yıl Eylül ayında gemiler yanaşmaya başlayacak. Şu anda Faz-1 ve Faz-2’nin hafriyat, rıhtım dolgu ve kazık çakma çalışmaları yüzde 75 oranında tamamlandı. Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak. Ayrıca yarımadada 2015 yılı sonunda tamamlamayı planladığımız 51 MW’lik Petkim RES Rüzgar Enerji Santrali ile enerji çeşitliliğine giderken ilk fazı tamamlandığında ihtiyacımız olan elektrik enerjisinin yüzde 12’sini de buradan karşılamış olacağız.”

Editör: TE Bilişim