Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AFCFTA) anlaşmasının uygulanması hız kazandıkça, Afrika'nın üretiminin büyümesi ve aynı zamanda emtia ve endüstriyel operasyonlarda yeni fırsatlar yaratması bekleniyor. 

Birçok Afrika ülkesi yerli endüstriyel ve tarımsal üretim geliştirmeye geçiş yaparken, aynı zamanda madencilik ve endüstriyel sektörler için eksiksiz denizcilik ve lojistik hizmetleri sağlamak üzere, özel denizcilik şirketlerine yönelik yeni bir talep doğuruyor.  

Son zamanlarda Güney Afrika hükümeti ulusal bir nakliye şirketi için ön planlar yayınladı. Bu planlar dahilinde, Afrika altyapı geliştiricisi Arise Integrated Industrial Platforms (Arise IIP), bir nakliye şirketi kurdu. Arise, yeni nakliye şirketinin Afrika emtia büyümesini desteklemek için başlatıldığını söylüyor.

Arise Shipping, dökme yük gemileri, tankerler ve özel gemilerden oluşan bir filo oluşturmayı ve aynı zamanda bir dizi ilgili lojistik hizmeti sağlamayı planlıyor. Arise Denizcilik ve Lojistik, öncelikle ana şirketi Arise IIP'nin operasyonlarını tamamlayan hizmetler sunacak, aynı zamanda kendi müşteri portföyünü de oluşturacak. İlk müşterilerin madencilik ve emtia sektöründen gelmesi bekleniyor.

Arise Shipping and Logistics CEO'su Captain Pappu Sastry, “Birçok Afrika ülkesi, artan emtia ihracatını tamamlamak için kendi işleme ve üretim yeteneklerini geliştirdiğinden, Afrika'yı ve ihtiyaçlarını anlayan ısmarlama bir nakliye ve lojistik şirketine güçlü bir talep var. Biz bu ihtiyaçları karşılamak için eksiksiz bir nakliye ve lojistik hizmetleri sunacağız. Bu, kara tarafı altyapısından, limanlardan veya aktarma ve nakliyeden herhangi bir şey olabilir. Katma değeri ise küçük madenlerin büyümesine yardımcı olan ve yerel ekonomilerin uzun vadeli refah için gelişmesine yardımcı olan yenilikçi çıkış veya yapısal çözümler olacaktır.”dedi.

Afrika endüstrisinin acil durumu ve yarattığı fırsatlar, çok çeşitli nakliye ve lojistik şirketlerinin de dikkatini çekiyor. Maersk ve APM Terminalleri, MSC ve TIL şirketi ve Hapag-Lloyd, Afrika'da önemli yatırımlar yaptı. Şirketler ayrıca Afrika çevresinde yeni terminaller ve lojistik operasyonlar geliştirme hakları için aktif olarak rekabet ediyor.

Editör: Nermin İstikbal