Otonom gemi, pratik teknik gerçekliğe dönüşüyor

BM'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), kısmi otonomiden tam otonomiye kadar dört derece gemi otonomisi belirledi

Birinci derece, gemideki sistemleri ve işlevleri işletmek ve kontrol etmek için gemideki denizcilerle birlikte gemi otomatik süreçlerine ve karar desteğine sahiptir.

Raporda, bazı operasyonların otomatikleştirilebileceği ve zaman zaman denetimsiz olabileceği, ancak gemideki denizcilerin kontrolü ele geçirmeye hazır olduğu belirtildi.

'İkinci derece: Gemide denizcilerin bulunduğu uzaktan kontrol edilen gemi: Gemi başka bir yerden kontrol edilir ve çalıştırılır. Denizciler, gemideki sistemleri ve işlevleri kontrol altına almak ve işletmek için gemidedirler.

Üçüncü derece: Gemide denizci olmayan uzaktan kumandalı gemi: Gemi başka bir yerden kontrol edilir ve çalıştırılır. Gemide denizci yok.

Dördüncü derece: Tam otonom gemi: Geminin işletim sistemi kendi kendine karar verebiliyor ve eylemleri belirleyebiliyor.

Raporda, en son otomasyon projesinin, deniz araştırma kuruluşu ProMare tarafından IBM ile işbirliği içinde yürütülen bir projenin parçası olarak Mayıs ayında Atlantik'te 12 günlük bir yolculuğa çıkması amaçlanan tam otonom Mayflower olduğu belirtildi.

Mayıs ayında, Mayflower, Atlantik'te gemide insan olmadan yaptığı yolculuk sırasında jeneratör marş akülerinin şarj devresinde bir sorun yaşadı ve Halifax'a yönelmek zorunda kaldı.

2017 yılında, dünyanın ilk uzaktan kumandalı ticari gemisi olan Svitzer Hermod, Rolls-Royce ve küresel çekme operatörü Svitzer arasındaki işbirliğinin bir parçası olarak Kopenhag limanında sergilendi.

Rıhtım tarafından, Svitzer karargahındaki bir uzak operasyon merkezinde (ROC) bulunan geminin kaptanı, gemiyi rıhtım boyunca yanaştırdı, demirledi, 360 derece döndürdü ve tekrar yanaşmadan önce Svitzer Karargahına pilotluk yaptı.

Raporda, "Uzaktan operasyon merkezi, gemilerin kontrol edilme şeklini yeniden tanımlamak için tasarlandı" dedi.

ROC, mevcut tekerlek yuvası tasarımını kopyalamak yerine, ustaya güven ve kontrol sağlamak için farklı sistem bileşenlerini optimum yere yerleştirmek için deneyimli kaptanlardan gelen girdileri kullandı.'

Aynı yıl, Wartsila Dinamik Konumlandırma'dan bir ekip, Kaliforniya'daki ofisinden standart bir uydu bağlantısı kullanarak Kuzey Denizi'ndeki bir platform tedarik gemisini uzaktan kontrol etti. Ekip, platformu dört yöne 20 metrelik bir 'kutu manevrası' ile göndermek için bir DP sistemi kullandı.

Ardından, gemiyi Aberdeen'e dönüş yolculuğunun birkaç milini yönlendirmeden önce, bir dizi başka manevra yapmak, dalgalanma, sallanma ve sapma kontrolünü test etmek için DP ve joystick kontrolünün bir kombinasyonunu kullandılar. Her iki durumda da, bir mürettebat gemide beklemedeydi, ancak harekete geçmelerine gerek yoktu.

Editör: Fulya Tekin