Orkalar, Avrupa yatçılık camiasını rahatsız edecek şekilde İspanya kıyılarında yelkenli teknelerle oynama alışkanlığı geliştirdiler. 

Bazen karşılaşma ilgi çekici ama zararsız olabiliyor anca bazen , geçen hafta Touriñán Burnu açıklarında  Alman bayraklı Meu yelkenlisinde olduğu gibi, gerçek hasara neden olabiliyorlar.

Meu, Touriñán Burnu'nun yaklaşık dört mil açığında ilerlerken , 16 metrelik yelkenli yat bir grup katil balinayla karşılaştı. Mürettebat La Voz de Galicia'ya, katil balinaların bu bölgede yaygın olduğu gibi teknenin dümenine çarptığını söyledi.

Çarpışma dümenin kırılmasına ve geminin sızıntı yapmasına neden oldu. Beş kişilik mürettebat,  İspanyol hayat kurtarma hizmeti Salvamento Maritimo'dan yardım istedi. 

Herhangi bir yaralanma bildirilmedi ve gemi onarımı bekliyor.

Her ay İspanya kıyılarında düzinelerce (değişen şiddette) orca etkileşimi rapor ediliyor; bunların arasında, Ağustos ortasından bu yana kuzeybatı kıyısında meydana gelen yaklaşık 20 olay da var. Bu sayı, Biscay Körfezi'nde daha önceki olaylara göre çok daha doğuda arka arkaya yapılan iki saldırıyı da içeriyor. 

İlk olayların rapor edildiği 2020'den bu yana etkileşimlerin sıklığı her yıl arttı ve daha yakın tarihli bazı çarpışmalar batmalarla sonuçlandı. 

Saldırıların belirli bir düzeni var

Orkalar her zaman dümeni hedef alır ve tekneyi geniş bir yay boyunca sallamak için dümene çarparlar. Tüm saldırılar hasarla sonuçlanmaz ve sonuçlanan saldırıların sonucu neredeyse her zaman dümen arızasıdır. 

Hedeflenen gemiler her zaman tek gövdeli ve çok gövdeli tekneler de dahil olmak üzere yaklaşık 15 metre veya daha kısa yelkenli teknelerdir. Yerel balıkçılar, orkaların balıkları kovalamak için daha küçük, farklı şekilli dümenlere sahip dizel motorlu  teknelerin birkaç metre yakınına gelseler bile,  bu teknelere ilgi göstermediğini belirtiyorlar.

CIRCE araştırma merkezindeki deniz bilimcileri, bu çarpışmalardan sorumlu olduğuna inanılan bir avuç orkayı tespit etti.

 Davranışın ardındaki güdüye ilişkin ikifarklı teori var. 

Alviedo Üniversitesi'nden biyolog Alfredo López Fernández'in öne sürdüğü ilk görüş, geçmişte bir noktada bir orca'nın bir gemi tarafından yaralandığı ve ailesinin intikam aldığı yönünde. 

CIRCE'deki araştırmacılar tarafından önerilen ikincisi, Orca Davranış Enstitüsü müdürü Monika Wieland Shields'a göre, bunun bir orca ailesi sürüsü için bir oyun veya sosyalleşme biçiminden biraz daha fazlası olduğu - bir "moda" olduğu.

Etkileşimler çok fazla maddi hasara neden oldu, ancak şu ana kadar yaşam riski, yırtıcılık veya kasıtlı zarar değil, deniz zayiatı tehlikeleriyle sınırlı görünüyor.

 Vahşi doğada bir orca saldırısından ölen bir insanın belgelenmiş bir vakası hiçbir zaman olmadı.

Editör: Nermin İstikbal