Ukrayna'nın güneyindeki Herson'da, Rusya'nın işgali altındaki Nova Kakhovka Barajı vuruldu. Dinyeper Nehri üzerindeki baraj, bölgede büyük su baskınlarına yol açıyor. Taraflar ise birbirini suçluyor.

1 OPLP4_1686027408_9871.jpg

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin barajı havaya uçurduğunu söyledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Komutanlığı, "Kakhovka Barajı, Rus işgal güçleri tarafından havaya uçuruldu" dedi. Rus haber ajansları ise, Rus güçleri tarafından kontrol edilen barajın bombardımanda yıkıldığını söylerken, bir Rus yetkili "bunun bir terör saldırısı olduğu"nu kaydetti.

xnQnO_1686030692_0679.jpg

Bölgede su taşkınlarının ulaşması beklenen olası durumu

"SU 5 SAAT SONRA KRİTİK SEVİYEYE GELECEK"

Rusya yanlısı Nova Kakhovka Belediye Başkanı da Ukrayna güçlerini Herson'daki bu barajı bombalamakla suçladı.

Ukrayna'nın Herson bölgesindeki askeri idarenin başına atadığı Oleksandr Prokudin ise, "Rus ordusu bir terör eylemi daha gerçekleştirdi. Kakhovka Barajı'nı havaya uçurdu. Su 5 saat içinde kritik seviyeye ulaşacak. Tehlikeli bölgede tahliyeler başladı" dedi.

Herson'un Korabel bölgesinde su seviyesi yükseldi.Herson'un Korabel bölgesinde su seviyesi yükseldi.

ZELENSKİ KONSEYİ TOPLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, barajın patlaması sonrası Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni acil toplanlama kararı aldı.

Sosyal medya hesabından da bir açıklama yapan Zelenski, "Rusların Kakhovka hidroelektrik santrali barajını yıkarak, Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini tüm dünyaya teyit etti. Onlara tek bir metre bile bırakılmamalıdır çünkü onlar her metreyi terör için kullanmaktadır. Sadece Ukrayna'nın zaferi güvenliği geri getirecektir ve bu zafer gelecektir. Teröristler Ukrayna'yı su, füze ya da başka bir şeyle durduramayacaklar" ifadelerini kullandı.

"BU BİR ÇEVRE KATLİAMIDIR"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise, "Bu bir çevre katliamıdır. Ruslar, Herson bölgesinin güneyinde ve Kırım'da insanların içme suyundan mahrum kalmasından, bazı yerleşim yerlerinin ve biyosferin yok olmasından sorumlu olacaktır"değerlendirmesine bulundu.

NÜKLEER SANTRAL RİSK ALTINDA DEĞİL

Bölgenin kuzeyinde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nde herhangi bir riskin olmadığı ifade edildi.

Editör: Nermin İstikbal