Norveç, öncü nesil hidrojen yakıtlı gemilerin gelişimini desteklemek için çabalarını sürdürüyor. Devlete ait Enova grubu, hem Kuzey Denizi hem de Baltık'ta Norveç kıyılarında faaliyet gösterecek iki dökme yük gemisi geliştirme amaçlı yeni bir projeye 13,8 milyon dolar ödüyor. Bu son proje, Enova'ya destek alan hidrojen yakıtlı gemi projelerinin sayısını 10'a çıkardı.

Enova CEO'su Nils Kristian Nakstad, finansmanı açıklarken, "Gemiler, hidrojen çözümleri gösteren türünün ilkleri arasında ve çözümleri göstermede, ayrıca ardından gelenler için riski azaltmanın da merkezi olacak. Enerji verimliliğine yönelik teknolojiler de yenilikçidir ve rüzgarın kullanımı, ilave enerji ihtiyacını azaltmak ve emisyonsuz enerji taşıyıcılarının rekabet gücünü artırmak için önemlidir.”dedi.

 Halten Bulk için inşa edilecek  gemiler, kıyı boyunca faaliyet gösteren gemilerden kaynaklanan karbon emisyonlarını ortadan kaldırmak için Norveç'in bekleyen katı düzenlemelerini karşılayan bir dizi tasarımın en sonuncusu. 

Brødrene Nordbø, Egil Ulvan ve Strand Shipping arasında bir ortaklık olan Halten Bulk, 2014 yılında kuruldu ve şu anda yedi kısa deniz dökme yük gemisi işletiyor. 

Kısa deniz dökme yük gemileri, bir hidrojen yanmalı motora ve iki rüzgar rotoruna sahip olacak (Norveç Gemi Tasarımı)

İki yeni geminin tasarımı, şu anda beş hidrojen yakıtlı gemi siparişi veren Norveç Ship Design tarafından üstlenilecek. CEO Gjermund Johannessen, bu yeni gemilerin geliştirilmesinde lider konuma geldiklerini belirtiyor. Halten'in gemilerinin tasarımları, Halten'in sahiplerinden biri olan Ulvan ile Orca olarak bilinen ilk hidrojen yakıtlı gemi için geliştirilen “Powered by Nature” konseptine dayanacak.

Halter, planın, hidrojen ticari olarak bulununcaya kadar gemileri deniz gazı yağı kullanarak çalıştırmak olduğunu açıklıyor. Başlangıçta, gemiler içten yanmalı motoru kullanacak, ancak tasarım daha sonra yakıt hücrelerinin kurulumunu da içerecek. 

İlk başta, yüzde 70 hidrojen ve yüzde 30 deniz gazı yağı kombinasyonu kullanmayı umuyorlar. Zamanla, hidrojenin mevcudiyeti arttıkça ve fiyat açısından daha rekabetçi hale geldikçe, daha büyük oranda hidrojen kullanmayı planlıyorlar.

 Haziran 2022'de Enova, Norveç kıyı şeridinde kurulacak yenilenebilir hidrojen üreten beş tesisin geliştirilmesi için 65 milyon dolar hibe verdi.
 

Editör: Nermin İstikbal