Ukrayna, Nord Stream boru hattı sabotajından faydalanıyor gibi görünüyor

UKRAYNA, uzun süredir Avrupa'ya tüm Rus yakıt alımlarını durdurması çağrısında bulunduğundan ve bu hattaki çatlak, Rus yakıt ambargosu çağrısını gerçeğe yaklaştırdığı için, NordStream boru hattı sabotajından Ukrayna yararlanıyor gibi görünüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, olayın arkasında kimin olduğunun 'çok açık' olduğunu söyledi ancak kim olduğunu söylemedi.

Reuters'in uzmanlarla yaptığı ankete göre uzmanlar, hasarın ölçeğinin ve iki farklı boru hattındaki sızıntıların birbirinden uzak olmasının, eylemin kasıtlı ve iyi planlanmış olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Danimarka ve İsveç'teki sismologlar, Pazartesi günü sızıntıların yakınında iki güçlü patlama kaydettiklerini ve patlamaların deniz tabanının altında değil suda olduğunu söyledi.

Bir İngiliz savunma kaynağı Sky News'e saldırının muhtemelen önceden planlandığını ve su altı mayınları veya diğer patlayıcılar kullanılarak uzaktan patlatıldığını söyledi.

Açık kaynak istihbarat analisti Oliver Alexander, "Bu patlamalara büyük bir şey neden oldu, bu da Rusya'nın yapabileceği anlamına geliyor. Teoride ABD de bunu yapabilir" dedi.

ABD'nin uzun zamandır Avrupa'ya Rus gazına olan bağımlılığını sona erdirmesi çağrısında bulunduğunu, ancak Kuzey Akım'ın artık Avrupa'ya gaz pompalamadığını söyledi.

Analistler, hasarın ticari pazarda bulunan cihazlardan kaynaklanmış olabileceğini, ancak ölçek ve hassasiyet göz önüne alındığında, daha karmaşık teknolojiye erişimi olan bir aktör tarafından gerçekleştirilme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyorlar.

Rusya'nın talebi üzerine, Avrupalılar soruşturmalarını sürdürürken, BM Güvenlik Konseyi boru hatlarına verilen zararı görüşmek üzere Cuma günü toplanıyor.

Editör: Fulya Tekin