Nijerya ulusal petrol şirketi NNPC, özel petrol şirketlerinden petrol hırsızlığı için kullanılan geniş bir deniz boru hattının ayrıntılarını açıkladıktan günler sonra, Nijerya Donanması, Nijer Deltası'nda petrol hırsızlığı için kullanıldığı iddia edilen küçük bir tankeri ateşe verdi.

87 metre uzunluğundaki MT Deino (IMO 7210526) gemisinin 6 Ekim'de Tantita Security Services Limited (TSSL) adlı özel bir güvenlik firması tarafından durdurulduğu iddia edildi.

TSSL ve Delta Eyaleti merkezli bir Nijerya Donanması birimi, ham petrol yüklenirken gemiyi Escravos Nehri'nin derelerinde tutukladı. Kaptan Temple Manasseh de dahil olmak üzere sekiz mürettebat gözaltına alındı.

Nijerya Donanması, Kaptan Manasseh'in geminin gerçekten çalıntı ham petrolle yüklü olduğunu itiraf etmesinin ardından gemiyi ateşe verdi. Ancak kaptan, bazı silahlı kişilerin gemisini kaçırarak Escravos derelerine götürdüğünü ve ham petrolü zorla yüklediğini iddia etti.

“TSSL memurları tarafından Escravos'ta tutuklandım ancak çalındığı iddia edilen ham petrol benim tarafımdan yüklenmedi. Gemim, yüklü ham petrolü gemime girmeye zorlayan bazı adamlar tarafından kaçırıldı. Korsanları hiç tanımıyorum. Ancak TSSL görevlileri olay yerine saldırdığında hepsi kaçtı ve yaklaşık iki buçuk saat süren yükleme operasyonunu terk etti” dedi.

Gazetecilere operasyon hakkında bilgi veren TSSL Deniz İstihbarat Danışmanı Kaptan Warren Enisuoh'a göre, MT Deino okyanusta seyreden bir gemi için yeterli bilgiye sahip değildi ve bir nehir gemisi olarak çalışması gerekiyordu.

Kaptan Enisuoh, MT Deino'nun tutuklanmasının istihbarat toplama ve uzaktan algılama yeteneklerinin kullanılmasının bir sonucu olduğunu doğruladı.

Editör: Nermin İstikbal