New York Limanı'ndaki ilk yüksek hızlı sıfır emisyonlu elektrikli feribot için planlar açıklandı. 

Son yıllarda, New York City, şehir yöneticileri tarafından desteklenen su yoluyla ulaşım sisteminin yeniden canlandığını gördü. Deniz ulaşımı, hem banliyö ulaşım sisteminin ayrılmaz bir parçası hem de şehrin turistleri için popüler bir seyahat aracı haline geldi.

Yirmi yıl önce New York Limanı'nı ulaşım ve eğlence için başlatılan New York Deniz Taksisi, İsveç'in Green City Ferries tarafından geliştirilen yeni folyo destekli katamaranı piyasaya sürmeyi planladığını söyledi. Yeni geminin, New York Water Taxi'nin, 2024 baharında, Hudson Nehri üzerindeki rotalarında ve Manhattan ile Brooklyn arasında sefer yapması bekleniyor.  Şirket şu anda 64 ila 149 yolcu taşıyan bir dizel feribot filosu işletiyor.

Green City Ferries başkanı Hans Thornell, "Uluslararası denizcilik endüstrisinde bir lider ve yenilikçi olarak, teknolojimizi New York'a getirmekten son derece heyecanlıyız" dedi. Geminin ortasına yerleştirilen bir folyo, gemiyi yüksek hızda suyun yarısına kadar kaldırıyor ve böylece su direncini önemli ölçüde azaltıyor.Şirkete göre, daha yüksek hızlarda seyahat ederken daha az enerji tüketecek.

30 knot'a kadar hız yapabilecek olan Beluga24, 147 yolcu ve 28 bisiklet kapasitesine sahip olacak. Gemi, folyo destekli Teknicraft tasarımı ile bir karbon fiber yapı kullanacak. Gemide BAE Systems aktarma organları, Echandia güç yönetimi, Toshiba pilleri ve Hamiltonjet yüksek hızlı su jetleri kullanılıyor.

New York Cruise Lines CEO'su Craig Kanarick, "New York Deniz Taksisi, New York Limanı'na daha temiz, daha verimli feribot hizmeti getirmek için çalışıyor ve Green City Ferries'de doğru ortağı bulduk.  Bu ultra lüks, sıfır emisyonlu deneyimle yolcularımızı heyecanlandırmak ve birlikte, feribotların şehrimizde ve dünyada yaşamları nasıl iyileştirebileceğine dair kamuoyu algısını değiştirmek.”dedi.

Şirketler, hızlı şarj olan bir pil sistemi kullanan geminin, ultra sessiz, yüksek hızlı, düşük titreşimli performansıyla yolcular için yeni bir deneyim düzeyi sunacağına söz veriyor. 

New York Cruise Lines ve New York Water Taxi ile yapılan işbirliği Green City'nin ilk ABD müşterisi. Şirket, İsveç'in Stockholm kentinde işletilen ilk gemilerini 2023'ün başlarında piyasaya sürmeyi planladığını bildiriyor.

Editör: Nermin İstikbal