Kraliyet Donanması'nın Ar-Ge ekipleri ve robot uzmanları yakın zamanda, deniz ortamında neredeyse 100 mürettebatsız sistemle Portekiz'de gerçekleştirilen büyük ölçekli bir tatbikata katıldı.

Üç hafta boyunca süren, yılın en büyük otonom savaş oyunu etkinliğine bir düzineden fazla ülke katıldı.

Tatbikatta, Kuzey Akım boru hattı saldırıları örneğinden sonra hayati önem kazanan deniz altı altyapısının korunması da dahil olmak üzere sistem geliştirme ve gerçek dünya uygulamalarına odaklanmış arka arkaya yapılan alıştırmalar gerçekleşti.

İsveç (Türkiye'nin NATO üyeliği için onayını bekleyen) ve İrlanda (tarihsel olarak tarafsız) dahil olmak üzere çok çeşitli NATO ve NATO'ya yakın müttefikler katıldığı tatbikata, Birleşik Krallık, ABD, Portekiz ve İspanya, kıyıya yakın tatbikat için komuta ve kontrol işlevlerini sağlamak üzere birer "sanal gemi" komuta merkezi kurdu.

Bir düzineden fazla NATO ortağı, 90'dan fazla farklı insansız sistemin nasıl işbirliği içinde çalışabileceğini ve aralarında nasıl iletişim kurabileceklerini ve görev aktarımı yapabileceklerini test ettiler.

Görevler, diğer görevlerin yanı sıra ISR, yasaklama ve yük teslimatını içeriyordu.

Endüstri ortakları ayrıca, denizaltı karşıtı savaş helikopterinin oynadığı role benzer şekilde, küçük bir torpidoyu fırlatmak için ağır yük drone'unun kullanımını da gösterdi.

Sırada denizde otonom sistemleri kullanmaya odaklanacak Dynamic Messenger egzersizi var

Birleşik Krallık delegasyonu başkanı Simon Lewinson yapılan tatbikat hakkında şu değerlendirmede bulundu: "Bu yıl, her ülkenin insansız varlıklarından gelen verileri içeren ortak bir çalışma tablosu içerisinde daha temsili bir NATO görev grubu yapısında mürettebatsız sistemlerin operasyonel deneyleri, NATO ortakları arasındaki entegrasyona dayandı."

Editör: Nermin İstikbal